Radisics Milán és Bődey János nyerték a Sajtófotó pályázatot

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Radisics Milán MíšOSZ Nagydí­jat kapott a “Hogyan formálja a ví­z a földet” cí­mű fotóesszéjéért, Bődey János, az index.hu munkatársa André Kertész Nagydí­jban részesült “Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog” cí­mű sorozatáért, amelyben a többszörösen fogyatékos Niki életét mutatja be.

André Kertész Nagydí­j
Mindennapi élet (sorozat) 1. dí­j
BŐDEY JíNOS (Index.hu)
„Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket.”

Niki huszonhat éves, születésétől fogva többszörösen fogyatékos, amit az édesanyja terhességének nyolcadik hónapjában fellépő citomegaloví­rus okozott. Otthoni és intézményi ápolásra szorul. Nem tud önállóan mozogni, kerekesszékben vagy ágyban tölti ideje nagy részét. Rendszeresen szed gyógyszereket izomgörcs és epilepsziás rohamok ellen. Beszélni nem tud, étkezni is csak segí­tséggel. Gyakran csikorgatja a fogát. Otthoni ápolását édesanyja és édesapja végzi Budapesten. Húga, Dóra, egy évre Angliába költözött a jobb megélhetés reményében. édesanyja jelenleg havi 52.800 forint ápolási dí­jban részesül, ebből és férje keresetéből kell megélniük. Niki szülei aggódnak a jövő miatt, hogy mi lesz, ha ők már nem lesznek. Azt mondják: „Ha nekünk menni kell, Niki is követni fog minket”.

Nikit minden reggel fél kilenckor a Fejlesztő Gondozó Központba viszik a szülei

Három hónapos volt, amikor kiderült, hogy Niki komoly rendellenességekkel született

Niki nem tud önállóan étkezni, reggel és este a szülei etetik

A lány születése után két évvel a családnak egyre nagyobb anyagi terhet jelentett a különböző gyógytornák, gyógyszerek finanszí­rozása. édesapja, Laci, ekkor elment teherautó-sofőrnek. Gyakran dolgozott hétvégén is, de az esti fürdetésre igyekezett hazaérni

A Fejlesztő Gondozó Központban különböző terápiákkal, programokkal ösztönzik a gondozottakat

Niki a Fejlesztő Gondozó Központban leginkább a fényfolyosót szereti, talán ilyenkor a legnyugodtabb, mintha átlépne egy másik dimenzióba

Amikor Laci elment fuvarosnak, Anikó a feladatok jelentős részével egyedül maradt, ami párkapcsolatukat is megviselte, párterápiára jártak, hogy egyben tartsák a családot

Anikó és Laci általában évi három napot tudnak kettesben tölteni, ebben mindig nagy segí­tségükre van a másik lányuk, Dóra, aki ilyenkor vigyáz Nikire

Nikit kevesen értik, talán csak azok, akik sok időt töltenek el vele, kí­váncsiak és figyelnek rá. Finom érzelmi árnyalatokra is képes, hogy pillanatnyi hangulatát vagy akaratát kinyilvání­tsa. Egy idegen szemlélőnek olyan, mintha szkafanderbe lenne zárva, de amikor ebből kinéz, rájövünk, tévedtünk

Niki születése után három és fél évvel megszületett Dóra. Egy szobában nőttek fel, egészen Dóra tizenkilenc éves koráig

MíšOSZ Nagydí­j
Természet és tudomány (sorozat) 1. dí­j (megosztott)
Hogyan formálja a ví­z a Földet
Radisics Milán (szabadfoglalkozású/freelancer)

A fotóesszé a Föld ví­zi útjainak evolúcióját kutatja tizenegy országon keresztül. Az olvadó gleccserektől a festői mocsarakon keresztül a kiszáradt folyómedrekig új perspektí­vában mutatja meg a ví­z sokszí­nűségét és fontosságát a klí­maváltozás arcán keresztül. A Water Shapes Earth projekt reményeim szerinti egy új nézőpontot mutat és meghökkenést vált ki a közönségből, továbbá felhí­vja a nyilvánosság figyelmét arra, hogy szembe kell néznünk a környezetünkben véghezvitt pusztí­tó magatartásunkkal.

Rózsa alakú repedések
Ezek a repedések az első fagyos éjszakán kicsapódó metán eredményeképp jöttek létre, mikor a buborékok megrepesztik a jeget. A képen látható rózsaszerű fagyás körülbelül tí­z méter széles és csak felülről látható a Marvikarna természetvédelmi területen, a Malsjön-tavon. í…kers styckebruk, Svédország, 2018. január 27.

íšszó jéghegyek
A töredező gleccserek lehulló maradványai hatalmas darabokban, mozdulatlanul lebegnek a sárgásbarna iszapos zárt gleccsertóban, mí­g végül örökké el nem űnnek. Hoffellsjökull, Izland, 2018. augusztus 26.

A Föld erei
A Geirlandsá gleccserfolyó vénái a vulkanikus fekete homokon. A különböző szí­nhatásokat a gleccserek olvadása során a hegyekből kiázó, a folyó által szállí­tott üledék okozza. Izland, déli régió, 2018. augusztus 28.

Az Affall folyó torkolata
Az Affall folyó és a hozzá csatlakozó három szí­nes mellékfolyó találkozása az Atlanti-óceán partján. A mellékfolyók kiáztatják a talajból az ásványi anyagokat, majd a fekete homokos strandon egyesülve az óceánba folynak. Landeyjar terület, Dél-Izland, 2018. augusztus 29.

A ížjórsá folyó mintái
A ížjórsá gleccserfolyó erei a vulkanikus fekete homokon fonódva elképesztő formákat alkotnak. A különböző szí­nhatásokat a hegyekből kiázó ásványi anyagok alakí­tják. Izland, déli régió, 2018. augusztus 29.

A halszálka alakú mocsár
A Mandeo folyó torkolatának végén található, egyedülálló sós mocsár absztrakt formái. Az apály idején láthatjuk a terület iszapos medrét, amelynek intenzí­v szí­nét a „kék óra” kölcsönözte. Lambre, észak-Spanyolország, 2018. július 15.

A velencei lagúna mocsárvidéke
Sokszí­nű növényzet és kanyargó árapálycsatornák a velencei lagúna sós mocsarában található hatvankét kis sziget egyikén. Ez a terület a mediterrán medence legnagyobb vizes élőhelye. Velence, Lio Piccolo, Olaszország. 2018. augusztus 4.

Egyedi agytekervények
Sárral borí­tott sí­kságok, strandok és mocsarak közt a Cádizi-öböl hatalmas torkolatánál bizarr homokformációk láthatók, amelyek a tenger árapály tevékenységének köszönhetően jöttek létre. A Puerto Real előtt található terület fokozottan védett. Dél-Spanyolország, 2018. augusztus 14.

A Guate folyó maradványai
A légi felvételek jól kirajzolják az egykori folyók mára már kiszáradt, tekergő medrét, és megmutatják, mi vár ránk, ha a folyókból elűnik a ví­z. A valaha Guate névre hallgató hömpölygő folyó évszázadok alatt csordogáló patakocskává vált, és ma Arroyo de Guatén néven szerepel a térképeken. Esquivias, Spanyolország, Madridtól harminc kilométerre délre, 2018. december 31.

Búzamezők a hegyek lejtőin

Spanyolország legszárazabb részén, Aragónia tartományban a hegygerincek közötti lankásokon, a spanyol földművesek szántóföldeket alakí­tottak ki, kihasználva a talaj magas nedvességtartalmát. A búzamezők absztrakt mintái a dombos területet keresztül szelve, madár vagy T-rex lábnyomokra emlékeztetnek. Közép-Spanyolország, Zaragoza megye, a Botorrita falu közelében, 2018. december 30.

Share.

About Author

Admin