A World Press Photo 2017 legjobb képeiű

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Október 23-ig tekinthető meg a Néprajzi Múzeumben a World Press Photo 2017 kiállí­tás, a dí­jazott képekból válogattuk ki azokat, amelyek szerintünk a legjobbak és legérdekesebbek.

 

Vezető hí­r
1. dí­j, sorozat
Burhan Ozbilici
Törökország, The Associated Press
Andrej Karlov orosz nagykövet egy fotókiállí­tást nyitott meg Ankarában december 19-én, amikor lelőtte egy szolgálaton kí­vüli török rendőr, Mevlut Mert Altintas. “Allahu akbar” (Isten a leghatalmasabb), kiabálta a merénylő, majd törökül folytatta: “Ne feledjétek Aleppót! Ne feledjétek Szí­riát!” A török terrorelhárí­tás különleges alakulata űzharcban megölte a támadót. Oroszország és Törökország szembenálló feleket támogatott a szí­riai polgárháborúban: az oroszok a kormányhű erők, a törökök a felkelők mellé álltak. A merényletet megelőző hónapokban a két ország stratégiai partnerséget alakí­tott ki: mérsékelték a szí­riai felek támogatását a saját távlati érdekeiknek megfelelően. Altintas kiabál, miután rálőtt a nagykövetre.

Korunk kérdései
1. dí­j, egyedi
Jonathan Bachman
USA, Reuters
Iesha Evans (27 éves) állja a sarat a tüntetésen, amit a feketéket sújtó rendőri erőszak ellen szerveztek július 9-én az amerikai Louisiana állam fővárosa, Baton Rouge rendőrkapitánysága előtt. Evans azért utazott a helyszí­nre, hogy tiltakozzon Alton Sterling halála miatt, akit a földre teperve közelről lőtt le két fehér rendőr július 5-én. Amerikában már Sterling lelövését megelőzően is fokozott volt a feszültség amiatt, hogy a rendőrök több fekete férfit megöltek. A brit The Guardian napilap “A megszámláltattak. Akiket rendőrök öltek meg Amerikában” kezdeményezése szerint 2016-ban a 15-34 éves fekete férfiak egyéb honfitársaiknál kilencszer nagyobb eséllyel váltak rendőri erőszak áldozatává. A tiltakozó Evanst letartóztatták, de még aznap este szabadon engedték.

Korunk kérdései
2. dí­j, egyedi
Vadim Ghirda
Románia, The Associated Press
Egy menekülő nőt támogatnak átkelés közben a Mala Reka folyón a görög határváros, Idomeni közelében március 14-én. A Macedóniába vezető útvonallal egy újonnan épí­tett kerí­tést igyekeztek elkerülni. Macedónia öt nappal korábban zárta le határait, és az idomeni táborban rekedt tömegek

Korunk kérdései
3. dí­j, sorozat
Peter Bauza
Németország
Brazí­liában milliók élnek biztonságos otthon nélkül. A kormányzati szociális lakhatási programok igyekeztek enyhí­teni az 5.24 milliósra becsült lakáshiányon, de kevés sikerrel. Csaknem 300 család él a “Jambalaya”-ként emlegetett negyedben, Rio de Janeiro nyugati részén, elfoglalva az elhagyott lakótelepi lakásokat, a 30 évvel korábbi, a középosztálynak szánt épí­tkezés maradványait. Ez a városrész, csakúgy mint az országban számtalan egyéb favela és szegénynegyed, hí­ján van az alapvető infrastuktúrának, az életkörülmények sil ányak.Eduarda hét testvérével lakik a Jambalaya egyik elhagyott lakótelepi lakásában. Gyerekek játszanak a kocsironcsok között. Domingo (elöl) Angolából érkezett Brazí­liába egy jobb élet reményében, most Lourdes (a űzhelynél) és öt gyermekének lakótársa. A lakók igyekeznek élhetővé tenni az épületeket. Méhcsí­pések miatt elpusztult ló teteme a Jambalaya lakótelep házai között.

Hétköznapok
1. dí­j, egyedi
Paula Bronstein
USA, Getty Images Reportage, Pulitzer Center on
Crisis Reporting
Najiba ölében tartja unokaöccsét, a 2 éves Shabirt, akit egy bombarobbanás sebesí­tett meg, nővérét pedig meg is ölte Kabulban, Afganisztánban, márciusban. A bomba akkor robbant, amikor a gyerekek az iskola felé tartottak. A 2001-2014 között zajló afganisztáni háború formálisan véget ért ugyan, a viszály nem szűnt meg a Talibán és az amerikaiak, valamint egyéb, az afgán hadsereget támogató nemzetközi erők közt. A harcok újabban a falvak és a városok közelében zajlanak, a támadások célja a polgári lakosság életének destabilizálása.

 

Hétköznapok
1. dí­j, sorozat
Tomás Munita
Chile, The New York Times
Fidel Castro, Kuba egykori elnöke és a kommunista forradalom vezére november 26-án elhunyt. A halálhí­rt látványos és nyilvános nemzeti gyász követte. Castro hamvait végigvitték, fordí­tott irányban, azon az útvonalon, amely felidézte diadalmas menetelését 1959-ben Santiagótól Havannáig. Az elhaladó menetet ezrek figyelték. A Castro nélkül maradt Kubában az oktatási és az egészségügyi rendszert töbnyire csodálják, ugyanakkor a tartós amerikai gazdasági embargó miatt folyamatos az alapvető cikkek hiánya és általános a lepusztultság.

 

Hí­r
3. dí­j, egyedi
Noel Celis
Fülöp-szigetek,
Agence France-Presse
A lépcsőn alszanak a rabok Quezon City (manilai térség) börtönében. A börtönt 1953-ban 800 férőhelyesre tervezték, bár az ENSZ szerint legföljebb 278 fő befogadására alkalmas. Augusztusban a Time közel 3,800 quezoni fogvatartottról számolt be. A Fülöpszigeteken jelentősen megnőtt a börtönnépesség azt követőben, hogy az újonnan beiktatott elnök, Rodrigo Duterte totális háborút indí­tott a kábí­tószerkereskedők és -fogyasztók ellen.

 

Hí­r
1. dí­j, sorozat
Daniel Berehulak
Ausztrália, The New York Times
Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke június 30-án lépett hivatalba és í­géretéhez hí­ven nyomban hadjáratot indí­tott a kábí­tószerkereskedők és -fogyasztók ellen. Az elnök azóta többször elrendelte az intézkedések szigorí­tását. Az Amnesty International szerint sorozatosan megsértették az emberi jogokat, bí­rósági eljárást mellőzve végeztek ki embereket civilek és rendőrök egyaránt. A hivatalos rendőrségi adatok szerint rendőrök és ismeretlen fegyveresek 7,025 kábí­tószerhez köthető gyilkosságot követtek el 2016. július 1. és 2017. január 21. között.

 

2. dí­j, sorozat
Sergey Ponomarev
Oroszország, The New York Times
Az Iraki Különleges Műveleti Erők (ISOF) amerikai és koalí­ciós csapatok támogatásával októberben támadást indí­tottak Moszul visszafoglalására, ahová több mint két éve ásta be magát az Iszlám íllam. Az iraki kormány röplapjain eleinte arra kérte a város lakóit, hogy ne hagyják el otthonukat. Ahogy egyre többen vettek részt a harcokban és egyre többen tartottak az Iszlám íllam megtorlásától, sokan vállalták inkább a menekülés kockázatát. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság adatai szerint október és december között több mint 96,800 moszuli veszí­tette el az otthonát, mí­g körülbelül egy millió civil rekedt a városban folyamatosan fogyatkozó élelemmel, ivóví­zzel és az Iszlám íllam fokozódó megtorló akciói közepette.

 

Hosszú távú munkák
2. dí­j
Hossein Fatemi
Irán, Panos Pictures
Utazás Iránban
Az 1979-es iszlám forradalom óta Irán szigorúan konzervatí­v teokratikus úton halad. A nyugati kulturális hatást kí­méletlenül korlátozzák. Becslések szerint az ország népességének 60 százaléka 30 évesnél fiatalabb és keveset tud a forradalmat megelőző állapotokról, miközben a nyugati világ minden eleme eljut az otthonokba az internet és a (a pillanatnyilag illegális) műholdas televí­ziók révén. A fotográfus igyekszik dokumentálni Irán bonyolult társadalmának elemeit, a hétköznapok kevéssé ismert területeire összpontosí­tva.

 

Természet
3. dí­j, egyedi
Jaime Rojo
Spanyolország
Pompás királylepke-takaró hóvihar után az erdőben a mexikói El Rosario Pillangóvédelmi Területen Michoacánban. A hóvihar március 8-án és 9-én csapott le a közép-mexikói hegyekre, éppen amikor a telelő lepkekolóniák elkezdtek visszaköltözni az Egyesült íllamokba – ez az út a 4,500 kilométert is meghaladja. A pillangók meglepően rugalmasan alkalmazkodnak, akár több napot is kibí­rnak fagypont alatti hőmérsékleten amennyiben szárazak maradnak, itt azonban nem lehetett tudni, hogy a hóvihar milyen mértékben érintette a kolóniákat. A pompás királylepke populáció folyamatosan fogyatkozott, 1990 óta 90 százalékkal csökkent, az utóbbi időben azonban némi gyarapodás történt, és a telet lehetséges fordulópontnak tartották a faj szempontjából

 

Természet
2. dí­j, sorozat
Ami Vitale
USA, National Geographic
Az óriáspanda a korábbi veszélyeztetett kategóriából a sebezhetőbe került, vagyis csökkent a kihalásának az esélye. Kí­na rengeteget tett a panda élőhelyének védelméért, és ez meg is látszik az egyedek létszámának növekedésében. A világ vadon élő pandáinak két harmada természetvédelmi területeken él a Szecsuanimedence fölött lévő bambuszban gazdag erdőkben. A faj fogyatkozását részben a panda fő tápláléka, a bambusz elűnésével magyarázták, miután ez erdőket kiirtották. Amióta Kí­na helyreállí­totta a panda természetes környezetét, az állat egyre nagyobb területen él, és a fogságban tenyésztett egyedeket folyamatosan visszavezetik a vadonba.

 

Természet
3. dí­j, sorozat
Bence Máté
Magyarország
íllatok éjjel természetes környezetükben. Ví­ziló az itatónál a Zimanga magánrezervátumban Mkuze településen, a Dél-afrikai Köztársaságban. Bölény az itatónál a Zimanga magánrezervátumban Mkuze településen, a Dél-afrikai Köztársaságban.

 

Emberek
2. dí­j, sorozat
Antonio Gibotta
Olaszország, Agenzia Controluce
A spanyolországi Ibi lakói minden év december 28-án katonai puccsparódiát rendeznek, lisztet szórnak és tojást hajigálnak egymásra, petárdákat robbantanak. Férfiak “Els Enfarinats” (A lisztesek) nevű csoportja veszi át a város irányí­tását, képtelen törvényeket hoz és megbí­rságolja a törvényszegőket. Egy másik csoport, “La Oposicio” (Az ellenzék) megpróbál rendet teremteni. A nap végén a bí­rságokat egy jótékonysági szervezetnek adományozzák. Az állí­tólag 200 éves hagyományt hosszas szunnyadás után 1981-ben elevení­tették fel újra.

Sport
1. dí­j, egyedi
Tom Jenkins
Nagy-Britannia, The Guardian
Nina Carberry zsoké leröpül a lováról, Sir Des Champsról (balra), amikor buknak a The Chair elnevezésű akadálynál a legendás Grand National lóversenyen az Aintree versenypályán Liverpool mellett április 9-én. Egy másik ló, On His Own (jobbra) is bukott ennél az akadálynál, másodpercekkel az előtt, hogy Sir Des Champs ugrani készült. Egyik ló és lovas sem sérült meg.

 

Sport
2. dí­j, egyedi
Cameron Spencer
Ausztrália, Getty Images
A francia Gaí«l Monfils tenyerest üt a levegőben úszva az orosz Andrey Kuznetsov elleni mérkőzésen a 2016-os ausztrál nyí­lt tenszbajnokságon a melbourne-i Melbourne Parkban január 25-én. Monfils megvágta és felhorzsolta a kezét, a sérülés kezelésére időt kellett kérni, de végül megnyerte a meccset.

 

Sport
2. dí­j, sorozat
Michael Hanke
Csehország
Csehországban továbbra is népszerűek az ifjúsági sakktornák, a számí­tógépes játékokkal is állják a versenyt. Az országos sakkszövetségnek jelenleg mintegy 15,000 tagja van, ebből 3,000 fő 15 évesnél fiatalabb. A “Sakkot az iskolákba” speciális program célja az, hogy az általános és középiskolásokkal megismertesse a játékot. A kamenicei verseny résztvevői nem titkolják érzelmeiket. Játékosok, akik már befejezték a maguk mérkőzését, figyelik a még zajló játszmák végét Zdicében. Játszma közben Slaní½ban. Az utolsó pillanatok egy új menet előtt Zdicében. Egy apa tanácsot ad a fiának Zdicében. Szülők és edzők nézik a mérkőzés alakulását Slaní½ban.

 

 

Share.

About Author

Admin