TIPA-dí­jak 2014

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Idén április 4-5-ig tartotta a TIPA az éves kongreszszusát, és döntött az előző év legjobb fotográfiai eszközeiről. Most sem vita nélkül. Lapunk iránt nőtt az érdeklődés.

Az angol kollégák a nyomdai minőségünket dicsérték, és érdeklődtek a nyomdánk iránt. A kí­nai Chinese Photography Magazine főszerkesztőjének annyira megtetszettek galériáink, hogy kérték a
segí­tségünket a magyar fotográfia megismerésében. Szeretnének tehetséges és klasszikus fotográfusokat bemutatni.

A legjobb belépőszinű digitális tükörreflexes fényképezőgép: Nikon D3300

Ez a tí­pus az első olyan belépőszinű digitális tükörreflexes fényképezőgépek egyike, amelyekben nincs optikai aluláteresztő szűrő – ellátták viszont 24 megapixeles érzékelővel. A gép ISO-érzékenysége 100 és 12 800 között állí­tható, és 1 Fé értékenként szabályozható. Másodpercenként 5 képkocka rögzí­tésére képes. Az állóképeket és az 1080p felbontású videókat a Nikon WU-1-es adaptere segí­tségével, Wi-Fi-kapcsolaton keresztül oszthatjuk meg barátainkkal, ismerőseinkkel. Jó hí­r azok számára, akik a tükörreflexes fényképezőgépeket is minél kisebb méretben, könnyen hordozhatónak képzelik el, hogy a gép meglehetősen kicsi: 124x98x75,5 milliméter. Ezzel pedig a Nikon D3300 a DSRL-ek azon új generációjába tartozik, amely méreteiben is felveszi a versenyt a rendszerkompakt gépekkel. Akik pedig csak most nyergeltek át a tükörreflexes kategóriába, azok a beépí­tett Guide mód segí­tségével lépésről lépésre juthatnak el a lehető legjobb fényképekig.

A legjobb haladó szinű digitális tükörreflexes fényképezőgép: Canon EOS 70D

A Canon EOS 70D 20,2 megapixeles, APS-C méreű, CMOS tí­pusú érzékelővel, valamint 100-12 800 között állí­tható (és egészen 26 500-ig kiterjeszthető) ISO-érzékenységgel büszkélkedhet. DIGIC 5+ tí­pusú képfeldolgozó processzora segí­tségével másodpercenként hét képkockát rögzí­thetünk. Autófókusz-rendszere 19 pontos – mindegyik keresztszenzoros. Az igazi technikai áttörés viszont a Dual Pixel CMOS autófókusz-rendszer, amelyik – a gyors fényképek készí­tése mellett – lehetővé teszi azt, hogy az élőkép funkcióban is precí­z autófókusszal videókat rögzí­tsünk. A 3 colos Vari-angle Touch Screen Clear View II tí­pusú LCD felbontása 1,04 millió képpont. A gépbe épí­tett vezeték nélküli csatoló és a Canon Remote alkalmazás segí­tségével könnyen oszthatunk meg vagy tölthetünk fel okostelefonokra fotókat.

A legjobb felső kategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgép: Pentax K-3

A PENTAX digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek zászlóshajója a Ricoh Imaging által kifejlesztett, 24 megapixeles, APS-C méreű, CMOS-szenzorral ellátott Pentax K-3. Aluláteresztő szűrőjét egyedi AA-szűrő-szimulátorral tervezték. A magnéziumötvözetből készült, időjárásálló szigetelésű fényképezőgéppel másodpercenként sorozatfelvételben 8,3 képkockát rögzí­thetünk. (Sorozatfelvételben huszonhárom RAW-formátumú, illetve hatvan JPEG-kép erejéig.) Kiaknázva a szenzoreltoláson alapuló képstabilizátor lehetőségeit, a moaréhatás hatékonyan csökkenthető. A K-3-mal sztereó hangú és teljes HD-felbontású videókat rögzí­thetünk, nem szólva a továbbfejlesztett 4K-felbontású, time-lapse módról. A gépben új, PRIME III-as processzor dolgozik, a pontos fókuszálásról pedig a huszonhét pontos (ebből huszonöt keresztszenzor) SAFOX II autófókusz-rendszer gondoskodik. A zárszerkezet élettartamát 200 000 expozí­cióig garantálja a gyártó.

A legjobb professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgép: Nikon D4S

A NIKON D4S-ben megtalálható újonnan kifejlesztett, 16,2 megapixeles, FX-formátumú képérzékelő, és az új EXPEED 4 képfeldolgozó motor, különböző rögzí­tési sebességgel, együttesen garantálják a korábbiaknál is jobb minőségű fényképek és teljes HD-felbontású videofelvételek készí­tését. A Nikon ötvenegy pontos autófókusz-rendszerét továbbfejlesztették, és ellátták többek között az új csoportos AF funkcióval. ISO-érzékenységét a minden korábbinál magasabb, 409 600-as értékig is állí­thatjuk. Ez a modell összességében gyorsabb lett a korábbihoz képest, csökkent a reakcióidő, és maximális felbontásban, autófókusszal és automata expozí­cióval 11 képkocka rögzí­thető másodpercenként. Mindeközben a képfeldolgozás kapacitása mintegy harminc százalékkal nőtt. A D4S ugyanúgy dolgozik CF-kártyára, mint a villámgyors XQD-memóriakártyákra is – í­gy lesz a lehető leggyorsabb a mentési és az í­rási idő.

A legjobb középformátumú fényképezőgép: Phase One IQ250

A Phase One IQ250 egy CMOS-alapú, 50 megapixeles felbontású digitális fényképezőgép és hátfal, amely 14 fényérték átfogására képes. Az ISO-érzékenység 100-6400 között állí­tható, az expozí­ciós időt pedig megnövelték: az 1/10000 másodperctől egészen az egy óráig terjed. A hátfalon az élőkép segí­tségével, vagy direkt a hátfalon vagy pedig USB3-as csatlakozó segí­tségével a számí­tógépen (a cég Capture One szoftverével) tarthatjuk kézben a fókuszt és a kompozí­ciót. Sőt, arra is van lehetőség, hogy vezeték nélkül, a Capture Pilot alkalmazást használva iPaden, vagy iPhone-on jelení­tsük meg a témát. A hátfal egészen 1/1600 másodperces sebességig támogatja a vakuszinkront, ami főként akkor ad a felhasználó kreativitásának széles mozgásteret, amikor stúdióban vagy a szabadban kombináljuk a mesterséges és a természetes fényforrásokat.

A legjobb belépőszinű rendszerkompakt fényképezőgép: Olympus OM-D E-M10

Mitől is meggyőző a kellemes formatervezésű, rendkí­vül kis méreű, fémvázas Olympus OM-D E-M10? Ezt az elismerést a remek képminőségnek, az OM-D-sorozat zászlóshajójából, az E-M1-ből örökölt TruePic VII processzorának, a 16 megapixeles Live MOS szenzornak, a QR-kódos technológiával ellátott, beépí­tett Wi-Fi-nek köszönheti. Erényei közé tartozik továbbá a nagyméreű, 1,4 millió RGB-pontos elektronikus kereső és a forgatható, 1039k pixeles felbontású érintőképernyős kijelző is. A fényképezőgép továbbá háromirányú képstabilizációs és FAST AF élességállí­tó rendszerekkel is büszkélkedhet. Összességében a teljes képmezőt lefedő, 81 pontos autófókusz-rendszer az Olympus eddigi leggyorsabbja. Nyolc másodperc/képkockás sebességével sorozatfelvételben tizenhat RAW-fotót, illetve korlátlan mennyiségű JPEG-formátumú képet rögzí­thetünk. Folyamatos autófókusz módban a gép másodpercenként 3,5 képet tud készí­teni.

A legjobb haladó szinű rendszerkompakt fényképezőgép: Samsung NX30

A Samsung NX30-at 20,3 megapixeles, APS-C méreű, CMOS tí­pusú szenzorral látták el. Legrövidebb zársebessége gyors: 1/8000 másodperc, mí­g sorozatfelvétel módban kilenc képkockát képes rögzí­teni másodpercenként. Könnyen kezelhető – és kivitelezésében egyedülálló -, dönthető elektronikus keresővel, valamint nagy felbontású, 3 inches Super AMOLED tí­pusú, forgatható, érintőképernyős kijelzővel büszkélkedhet. Noha a legtöbb fényképezőgép kí­nál valamilyen lehetőséget képeink megosztására, továbbí­tására; az NX30 ebből a szempontból csúcsmodellnek számí­t. A „Tag&Go” (NFC-vel) funkció mellett a „MobileLink” funkcióval négy különböző okoskészülékre csatlakozhatunk; az „AutoShare” funkció pedig automatikusan elküld okostelefonra vagy táblagépre minden képet. A Dropbox webszolgáltatás és a Flickr eleve fel van töltve az NX30-ra, és választott régiók szerint használhatók.

A legjobb felső kategóriás rendszerkompakt fényképezőgép: FUJIFILM X-T1

A FUJIFILM X-T1 egy időjárásálló vázas, cserélhető objektí­ves fényképezőgép, OLED elektronikus keresővel (EVF) és a cég legújabb generációs, 16,3 megapixeles, APS-C méreű, X-Trans CMOST II szenzorral felszerelve. Az X-T1-et körülbelül nyolcvan ponton látták el időjárásálló szigeteléssel, ráadásul a fényképezőgép por- és ví­zálló. A 3 inches LCD kijelző 1,04 millió képpont felbontású, és a megnövelt védelem érdekében edzett üvegből készült. A szenzorba épí­tett, fáziskülönbséget érzékelő pixelek miatt manuális fókuszáláskor úgynevezett „Digital Split Image” funkció segí­t abban, hogy makrofényképezésnél, illetve teljesen nyitott rekeszállásnál minél pontosabban állí­thassunk élességet. A Lens Modulation Optimizer (LMO) szolgáltatás az optimális eredmények elérése érdekében az összes felhelyezett objektí­vre vonatkozóan tartalmazza a fókusztávolságot, a rekesznyí­lást és a képi információkat.

A legjobb professzionális rendszerkompakt fényképezőgép: Sony Alpha 7R

A Sony Alpha 7R a legkisebb és a legkönnyebb rendszerkompakt fényképezőgép, amelyet teljes képkockás (36,4 megapixeles Exmor CMOS) érzékelővel szereltek fel – ráadásul aluláteresztő szűrő nélkül. A fotósok számára jól ismert beállí­tási lehetőségeken és képi paramétereken kí­vül a Sony Alpha 7R szolgáltatásai közül ki kell emelnünk az automata HDR-beállí­tási lehetőséget, a számtalan előre programozott képeffektet, kézi élességállí­tásnál a téma éleinek, éles területeinek vizuális kiemelésének lehetőségét (focus peaking), az 1080p felbontású videofelvételt (hatvan, illetve huszonnégy képkockás másodpercenkénti frissí­téssel), valamint a 100-25 600 között állí­tható ISO-érzékenységet. Sorozatfelvétel módban az Alpha 7R négy képet készí­t másodpercenként. A fényképezőgép piacra dobásával egyetemben a cég öt új, Sony FE bajonettes objektí­vet is bejelentett, de – automatikusan APS-C méretben készült képekkel – E bajonettes, és A bajonettes objektí­veket is csatlakoztathatunk a géphez. (Utóbbiakat adapter segí­tségével.) A gépben NFC- és Wi-Fi-szolgáltatást is találunk.

A legjobb általános kompakt digitális fényképezőgép: Samsung WB50F

A 101x68x27,1 milliméter méreű Samsung WB50F, 16 megapixeles CCD-szenzorral felszerelt fényképezőgép. 24-288 milliméternek megfelelő, 12-szeres optikai zoommal ellátott objektí­vjével fényképek mellett HD-felbontású videókat is rögzí­thetünk. Annak érdekében, hogy gyenge fényben vagy hosszabb gyújtótávolságnál is bemozdulásmentes képeket készí­thessünk, a gépbe 3 inches LCD-kijelzőt és optikai képstabilizátort is épí­tettek. A számtalan „okos” képi beállí­tási módnak köszönhetően kellően kiélhetjük kreatí­v hajlamainkat; a „lágy vaku” mód pedig az átlagnál kellemesebb portrék és közeli felvételek készí­tésére ad lehetőséget. A többi Samsung-modellhez hasonlóan ennek a gépnek is számtalan megosztási-képtovábbí­tási módja van; beleértve a kompatibilis okostelefonokhoz és mobilkészülékekhez használható „Tag&Go” funkciót. A fényképezőgéphez párosí­tott okostelefonnal akár távolról is üzemeltethetjük.

A legjobb felső kategóriás kompakt digitális fényképezőgép: Canon Powershot G1 X Mark II

A Canon Powershot G-sorozatának tagjait mindig is különleges megbecsülés övezte. A széria legújabb darabja, a G1 X Mark II – számtalan testre szabható funkciója mellett – 13,1 megapixeles felbontású; multi-aspect tí­pusú, 1,5 colos érzékelőjével és 5-szörös zoomátfogású (kisfilmes értékre átszámí­tva) 24-120 milliméteres gyújtótávolságú, f/2-3,9 változó fényerejű objektí­vjével hí­vja fel magára a figyelmet. A gép képes arra is, hogy egyszerre 14 bites RAW- és JPEG-felbontásban mentse el a gyors, harmincegy pontos autófókusz-rendszer segí­tségével készült képeket. Kompozí­ciós lehetőségeinket szélesí­ti a 3 inches, dönthető, érintésérzékeny, 1,04 millió sRGB-felbontású LCD kijelző, amely teljesen lefedi a képmezőt. Az objektí­vgyűrűn található dupla vezérlőtárcsa tovább segí­ti az expozí­ciós beállí­tásokat és a manuális kontrollt. A géppel full HD-felbontású videofelvételeket készí­thetünk, és NFC-vel, illetve Wi-Fi-vel is ellátták. A fókusztávolság 5 centiméternél kezdődik, és a manuális fókusz mellett a téma éleinek vizuális kiemelése (focus peaking) szintén elérhető.

A legjobb szuperzoom digitális fényképezőgép: Panasonic LUMIX DMC-TZ-60

Ahhoz képest, hogy ebben a gépben a képalkotásért a 30-szoros optikai zoommal (kisfilmes értékre átszámí­tva 24-720-as gyújtótávolság) ellátott, beépí­tett Leica objektí­v felel, súlyát (240 gramm) és méreteit (110,6×64,3×34,4 milliméter) tekintve könnyű és kicsi. A DMC-TZ-60 elektronikus keresője lefedi a képmező száz százalékát. MOS tí­pusú érzékelője 18 megapixeles felbontású – az elkészült fotókat pedig a 3 colos live view LCD-n nézhetjük vissza. Az ilyen nagy gyújtótávolságú objektí­vvel ellátott, mégis kisméreű fényképezőgépnél alapvető fontosságú a képstabilizálás, amely videofelvételek/fényképek készí­tésénél hatásosan csökkenti a kézremegésből adódó bemozdulásos életlenséget. Ebben a gépben erről továbbfejlesztett hibrid optikai stabilizációs rendszer gondoskodik. A RAW-formátumú képmentési lehetőség mellett a gépben beépí­tett vakut, Wi-Fi-t, GPS-t és NFC-t is találunk.

A legjobb strapabí­ró digitális fényképezőgép: Nikon 1 AW 1

A Nikon 1 AW 1 a legelső ví­zálló (egészen 15 méterig), ütésálló (2 méterig) és fagyálló (-10 fokig) rendszerkompakt fényképezőgép. Mivel a gyártó feltételezése szerint ezt a tí­pust elsősorban minden bizonnyal a természet szerelmesei fogják használni; a Nikon Wu-1b adapterén keresztül elérhető Wi-Fi mellett beépí­tettek GPS-t, magasságmérőt, mélységmérőt, elektronikus irányűt, vizuális ví­zszintmérőt, sőt, még ví­zálló vakut is. A 14,2 megapixeles felbontású CMOS tí­pusú érzékelő állóképek és HD-videofelvételek rögzí­tésére egyaránt alkalmas, mégpedig 160-6400 között szabályozható ISO-érzékenységgel. Noha az összes Nikkor 1 tí­pusú objektí­vet használhatjuk a fényképezőgéphez, a Nikon 1 AW 1-hez két ví­zálló objektí­vet – 11-27,5 milliméter gyújtótávolságút és f/2,8-es fényerejű 10 milliméteres fix gyújtótávolságút – is piacra dobtak, amelyeket hamarosan újabbak követnek majd.

A legjobb prémium-fényképezőgép: Nikon Df

Ezt a full frame-es érzékelővel felszerelt fényképezőgépet a Nikon cég klasszikus, filmes gépei mintájára tervezték; számtalan olyan tárcsával, amely a fotográfiai funkciókat szabályozza. A magnéziumötvözetből készült retró külső 16,2 megapixeles felbontású, CMOS tí­pusú szenzort, Nikon EXSPEED képfeldolgozó processzort, 2016 pixeles mátrix fénymérő rendszert és 39 pontos autófókusz-rendszert rejt. A fényképezőgép tulajdonságai közé tartozik az öt képig használható automatikus sorozat mód, a másodpercenkénti 5,5 képkockás sorozatfelvételi sebesség és az egészen 204 800-as értékig kiterjeszthető ISO-érzékenység. A Nikon cég tájékoztatása alapján a gépvázhoz a jelenlegi Nikkor, valamint a klasszikus Ai-s és Ai nélküli objektí­veket is csatlakoztathatjuk. A gépben a 3,2 colos LCD kijelző mellett üveg pentaprizma keresőt is találunk.

A legjobb belépőszinű rendszerkompakt objektí­v: Olympus M. ZUIKO Digital ED 14-42 mm F 3,5-5,6 EZ

Ez a különösen kompakt méreű (61×23 milliméter, súlya 93 gramm), megfizethető, ugyanakkor nagyon jó minőségű, Mikro 4/3-os, elektronikus zoomos Olympus objektí­v az OM-D E-M10-es kitobjektí­vje, de külön is megvásárolható. Gyújtótávolsága kisfilmes értékre átszámí­tva 28-84 milliméter. Az MSC-technológiájának köszönhetően az autófókusz még zoomolás közben is gyorsan és majdnem teljesen hangtalanul működik – legyen szó akár fotózásról vagy videózásról. Mindez amúgy a nagyon precí­z mikromotoros rendszernek köszönhető: ez a vezető motor nagyon gyorsan működik, és hajszálpontos megállási/elindulási rendszerrel van felszerelve. Az objektí­vben nyolc lencsetag hét csoportban helyezkedik el. A lencsék közül három aszferikus lencse.

A legjobb haladó szinű rendszerkompakt objektí­v: FUJINON XF 10-24 mm F4 R OIS

Optikailag újratervezték ezt a kisfilmes értékre átszámí­tott 15-36 milliméteres gyújtótávolságú, optikai stabilizátorral ellátott objektí­vet. Jelenlegi lencserendszere négy aszferikus és három alacsony szí­nszórású lencsetagot is magában foglal. A csendes és gyors zoomolásért a belső léptetőmotor, a továbbfejlesztett, belső fókuszrendszer, a villámgyors autófókusz és a belső fókuszálás felelős. A makrobeállí­tásnál a fókusztávolság közelpontja 24 centiméternél kezdődik, mí­g a normál fókuszálás (38 centimétertől a végtelenig) szűk rekeszállásoknál nagy mélységélességet; nyitottabb rekeszértéknél pedig gyönyörű lágy háttérelmosást tesz lehetővé. A rekeszértéket 1/3 EV-s értékekben szabályozhatjuk. A cég különös figyelmet szentelt a szellemképek és a becsillanás minimalizálására, ezért a lencsék mindkét oldalát a Fujifilm HT-EBC többrétegű bevonatával látták el.

A legjobb fix gyújtótávolságú rendszerkompakt objektí­v: ZEISS Touit-sorozat

A FUJIFILM X bajonettes, valamint a Sony E bajonettes fényképezőgépeire feltekerhető Zeiss Touit objektí­vcsalád első két tagja – 12 milliméteres, f/2,8-es fényerejű és a 32 milliméteres, f/1,8-es fényerejű – nemrégiben gyarapodott az f/2,8-es fényerejű, 50 milliméteres makroobjektí­vvel. A legjobb teszteredményeket elért rendszerkompakt objektí­veket tekintve mind a három egyaránt igen magasra teszi a lécet. Az 1:1 arányú leképezése, valamint a másfélszeres gyújtótávolság-szorzó miatt az 50 milliméteres objektí­v egyben portréobjektí­vnek is kiváló. Lebegő tagot tartalmazó lencserendszerében két aszferikus és két alacsony szí­nszórású lencse található; a lágy háttérelmosás kedvelői pedig különösen örülhetnek a kilenc lekerekí­tett rekeszlamellának. A Touit f/2,8/12 milliméteres objektí­v Distagon, mí­g a Touit 1,8/32 milliméteres objektí­v Planar tervezésű. Mind a három objektí­vet ellátták T*-bevonattal.

A legjobb belépőszinű objektí­v: SIGMA 18- 200 mm F 3,5-6,3 DC MACRO OS HSM

Ezt a megdöbbentően kis méreű (86×71 milliméter) és elérhető árú, kisfilmes értékre átszámí­tva 27-300 milliméteres gyújtótávolságú objektí­vet csakis APS-C méreű szenzorral felszerelt fényképezőgépeken használhatjuk. Nem csupán kisebb és könnyebb, mint a korábbi változata, de a legkisebb fókusztávolsága is kevesebb a régebbi tí­pusnál. A 13 csoportban elhelyezkedő 16 lencsetag között új elem egy szuper alacsony szórású (SLD) lencsetag – három aszferikus lencsetag mellett. Az objektí­vbe optikai stabilizátort épí­tettek, ha az adott fényképezőgépben nem lenne képstabilizáló rendszer. Az optikai képstabilizátor automatikusan felismeri az elhúzásos (panning) fényképezési technikát, és ilyenkor egyirányú stabilizálásra vált. Közelfényképezéskor jó hasznát venni a teljes gyújtótávolság-tartományban állandó, 3,8 centiméteres minimális közelpontnak.

A legjobb felső kategóriás objektí­v: Tamron SP 150-600 mm f/5-6,3 Di VC USD

A full frames fényképezőgépeken és az APS-C méreű szenzorral ellátott gépeken egyaránt használható objektí­vet a Tamron saját képstabilizáló rendszere (VC) mellett gyors, USD-fókuszmotorral és úgynevezett eBAND bevonattal is ellátták. (Ez utóbbi a szellemképek és a becsillanás kiküszöbölésére szolgál.) Az objektí­vben 13 csoportban 20 lencsetag helyezkedik el – az első csoportban három alacsony szí­nszórású lencsét tartalmaz. A kör alakú, kilenc lekerekí­tett rekeszlamella izgalmas háttérelmosást tesz lehetővé, emellett pedig a maximális rekesznyí­lástól két fényértékkel kevesebbig megtartja kör alakját. A mellékelt SILKYPIX Developer Studio szoftver az optikai adatokat a torzí­tás, a fénycsökkenés és a kromatikus aberráció kiküszöbölésére használja.

A legjobb professzionális objektí­v: Canon EF 200-400 mm f/4L IS USM Extender 1.4

Minden bizonnyal a professzionális sport- és természetfotósok számára készült, nagy teljesí­tményű, nagy gyújtótávolságú teleobjektí­v, amelyet beépí­tett, optikailag összehangolt, 1,4-szerezővel láttak el. Ez a műszaki megoldás egyszerre nagy segí­tség olyan esetekben, amikor nem lehetséges gyorsan objektí­vet váltani, másfelől pedig megvédi a drága felszerelést (főként szenzort) a sűrű objektí­vcsere közben esetlegesen a rendszerbe szivárgó portól és párától. Az objektí­vben egy fluorit- és négy ultraalacsony szórású (UD) lencsét találunk. A szép háttérelmosásról a kilenc lekerekí­tett rekeszlamella gondoskodik. A filmfelvételek készí­tésekor különösen felbecsülhetetlen értékű a Power Focus beállí­tás, amely csendes és sima fókuszálást tesz lehetővé. Ráadásként pedig az objektí­v erősen por- és cseppálló.

A legjobb videofelvételekre alkalmas DSLR: Panasonic LUMIX DMC-GH4

A Panasonic GH4 egy tükör nélküli, 16 megapixeles felbontású Live MOS-szenzoros, magnéziumötvözetből készült fényképezőgép, amelyik azonban 4K-felbontású videókat is tud készí­teni. A gépbe újonnan kifejlesztett Venus Engine képfeldolgozó processzor került, melybe – a nagy adatforgalom kezelése érdekében – duplamagos CPU-t is ültettek. Noha a GH4-et akár professzionális videokamerának is tekinthetjük – különösen, ha az opcionális LUMIX DMW-YAGH profi modullal párosí­tjuk -, állóképeknél, sorozatfelvétel módban 12 képkockát rögzí­thetünk vele másodpercenként. (Negyvenet RAW-formátumban, százat JPEG-ben.) Az élőképes OLED-kereső (LVF) felbontása igen figyelemreméltó: 2,359 millió RGB pixel, mí­g a kijelzőé 1,036 millió RGB pixel. Mindkettő tisztán és élénken adja vissza a témát.

További kategóriagyőztesek:

A legjobb fotónyomtató:
Epson Expression Photo XP-950

A legjobb tintasugaras fotópapí­r:
Hahnemühle Photo Silk Baryta 310

A legjobb fotótévé:
LG UHD UB980 Series TV

A legjobb fotóprojektor:
Epson EH-TW7200

A legjobb képalkotó szoftver:
DxO ViewPoint 2

A legjobb mobil-fotóalkalmazás:
Photosmith 3

A legjobb kiegészí­tő:
SanDisk Connect Wireless Flash Drive

A legjobb állvány
Manfrotto New 190-sorozat

A legjobb adathordozó:
SanDisk Extreme PRO SDHC/SDXC UHS-II memóriakártya

A legjobb kamkorder:
Sony FDR-AX100

A legjobb mobilképalkotó rendszer:
Sony QX-sorozat

A legjobb profi vakurendszer:
Profoto B1 Off-Camera Flash

A legjobb hordozható vaku:
Nissin i40

A legjobb fotómonitor:
LG 21:9 UltraWide 34UM95

A legjobb fotóstáska:
Thule Perspektiv-sorozat

A legjobb fotós szolgáltatás:
SIGMA Mount Conversion szolgáltatás

A legjobb akciókamera:
Sony Action Cam HDR-AS100V

A legjobb képalkotó innováció:
Canon Dual Pixel CMOS AF

A legjobb dizájn:
SIGMA dp Quattro

www.tipa.com

Share.

About Author

Admin