Teszt: Olympus SP-100EE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

50-szeres átfogású objektí­v, különleges irányzék a nagy gyújtótávolságú fotózáshoz és 16 megapixeles felbontás – ezek az SP-100EE legfontosabb jellemzői.

A beépí­tett objektí­ves gépek között külön kasztot alkotnak a gigazoomok, amelyek 40-60-szoros átfogású objektí­vjei akár 1000 mm fölötti ekv. gyújtótávolságokkal való fotózásra is lehetőséget adnak. Kérdés persze, hogy szükség van-e ilyen nagy átfogásra, illetve létezik-e olyan valós fotós helyzet, amely csak egy ilyen eszköz segí­tségével oldható meg. Az azonban nem kérdéses, hogy például az SP-100-zal elérhető 1200 mm-es ekv. gyújtótávolság korábban szinte megközelí­thetetlen volt az amatőrök számára, ehhez ugyanis sok százezer vagy millióforintos szupertele-objektí­vet kellett vásárolni egy önmagában is több százezres kameravázhoz. Ma azonban nagyjából 140 000 forintért bárki kipróbálhatja a szuperteleérzést.

Eleinte idegenkedtem a túlzóan nagynak űnő zoomobjektí­vtől. Az ultrazoomos kamerák többségével, extrém nagy gyújtótávolságok használatával ugyanis a tapasztalatok szerint csak körülményesen és csak ideális helyzetben lehet jó képeket készí­teni. Az Olympus azonban számos remek megoldást alkalmazott ebben a gépében pontosan azért, hogy jól használhatóvá tegye 1200 mm-es ekv. gyújtótávolságú objektí­vjét.

A két képen a legnagyobb és a legkisebb gyújtótávolsággal, ugyanarról a helyről készí­tett felvétel látható.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin május-júniusi számában!

Share.

About Author

Admin

Comments are closed.