tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

legfrissebb cikkeink


Sony World Photography Awards 2019

Létrehozva: 2019.04.17  16:41   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Fényes ünnepség keretében rendezték meg április 17-én, szerdán a XII. Sony World Photography Awards díjkiosztó gáláját Londonban.
Az Év Fotósa címet és a vele járó 25 000 dolláros pénznyereményt "FiveDegrees" című képsorozatáért az olasz fotóművész, Federico Borella kapta. Sorozata a dél-indiai Tamil Nadu mezőgazdasági közösségben elkövetett öngyilkosságokat dolgozza fel, valamint az elmúlt 140 év legsúlyosabb aszálya okozta elkeseredettséget tükrözi. Borella egy Berkeley Egyetem által kiadott, a klímaváltozás és az öngyilkossági ráták közötti összefüggéseket feltáró tanulmány alapján vizsgálta a klímaváltozás hatásait a mezőgazdasági területre és az ott élő közösségre. Megrendítő és erős képekkel mutatja be a tájat, emléket állít az elhunyt gazdáknak, és portrékon mutatja be a túlélőket.

© Federico Borella, Italy, Photographer of the Year, Professional competition, Documentary, 2019 Sony World Photography Awards


A világ legsokoldalúbb fotópályázatának nevezett versenyt a World Photography Organisation nevű szervezet rendezi, s valójában négy pályázatot ötvöznek: a Profik 5-10 képből álló portfólióval nevezhetnek tíz kategóriában; a Nyílt versenyre egyedi képeket várnak, szintén tíz kategóriában, az Ifjúsági pályázaton 12-19 éves fiatal tehetségek versenyezhetnek egy-egy képpel, míg a Diák elnevezésű szekció a világ bármely pontjáról jelentkező, fotográfia szakos hallgatók számára nyitott. 2012 óta része a fotóverseny programjának a Nemzeti-díj, azok a fotográfusok, akik a Nyílt verseny tíz kategóriájának egyikére beküldték egy-egy képüket, automatikusan neveznek országuk Nemzeti-díjára is. A fotópályázat 12. évében rekordszámú, 326997 nevezés érkezetta világ 195 országából.
Ebben az esztendőben a magyar Nemzeti díj nyertese Nemes ‘mettor' Zoltán lett, aki a Sony legújabb képalkotó eszközeivel gazdagodik, és fényképe falon van a Sony World Photography Awards londoni kiállításán, valamint bekerült a 2019-es hivatalos évkönyvbe is.
A londoni díjátadóval egyidőben ugyanis kiállítás nyílt a pályázatra beküldött munkákból. A Somerset House-ban megrendezett tárlaton mutatják be Nadav Kander fotóit is, aki munkásságáért a Outstanding Contribution to Photography elismeréssel jutalmaztak. Az izraeli születésű, Angliában élő fotós a magyarra nehezen fordítható címet jelentős életművéért kapta. A Nyílt versenyben indult Szondy Dalma „Mindennapi konstruktivizmus" című munkájával a Csendélet alkategóriában, és bár pályaműve a legjobban közé került, végül nem sikerült helyezést elérnie.
Sony World Photography Awards május 6-ig várja látogatóit Londonban, majd világkörüli útra indul.

Hajdú Éva
London, 2019. április 17.

Federico Borella a díjnyertes sorozata előtt a londini díjátadón. Fotó: Hajdu Éva


Cimkék:

sony wpa

Hozzászólások

Nincs hozzászólás