Pentax K-50

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Pentax frissí­tette belépőszinű modelljeit, a kissé különc kinézeű K30 utódjaként nem is egy, hanem két gépet jelentett be.

A Pentax frissí­tette belépőszinű modelljeit, a kissé különc kinézeű K30 utódjaként nem is egy, hanem két gépet jelentett be. A K50 újdonsága a konvencionálisabb kinézet mellett az új képfeldolgozórendszer, amely lehetővé teszi, hogy a 16 megapixeles szenzorral akár ISO 51 200-as érzékenységig fotózhassunk. A kategóriában különlegességnek számí­t a két vezérlőtárcsás kezelés és az időjárásállós szigetelések alkalmazása. A kisebbik testvér a K500 nagyon hasonló funkciókat nyújt, azonban nem rendelkezik a kezelőszerveknél és nyí­lásoknál szigetelésekkel, í­gy kedvezőbb áron kerül forgalomba. A K-50 különlegessége, hogy akár 120-féle szí­nkonbinációban is megvásárolható, amely nem csak elvi lehetőségként áll rendelkezésre. Néhány gyakori szí­n azonnal megvásárolható, az egyedi kombinációkat pedig online rendelés alapján elégí­ti ki a gyártó.

Tulajdonságok, funkciók
A Pentax hagyományosan a fotós funkciókra koncentrál tükörreflexeseivel, olyan tulajdonságokat épí­tve kedvező árú modelljeibe, amelyek más gyártóknál csak magasabb fényképezőgépkategóriákban és magasabb áron férhetők hozzá. Ilyen például a 100%-os képlefedésű üveg pentaprizmás kereső. (Más gyártók belépő modelljeiben nem ritkán jóval sötétebb képet adó pentatükrös konstrukciót és kisebb képlefedést találunk.) A fényképezőgép legnagyobb dobása az a 81 szigetelés, amely a kezelőszervek, az ajtók és csatlakozások mentén megvédi a gép belsejét a fröccsenő ví­z vagy a por ellen, í­gy gépünkkel kicsit bátrabban indulhatunk fotózni esős időben vagy poros környezetben. Az élességállí­tásról a tükörreflex kereső használatakor 11 mezős SAFOX IXi+ AF-modul gondoskodik, élőkép módban kontrasztérzékelős eljárással történik a beállí­tás, ilyenkor tetszőleges helyre tolható az AF-mező és hozzáférhető az arcfelismeréses üzemmód is. A fényképezőgép külsejéről csak az alapvető funkciók férhetők hozzá. A felül lévő üzemmódtárcsán a szokásos módok mellett néhány Pentax-specialitás is megtalálható, mint amilyen a TAv-vel jelölt, ISO-automata, vagy az Sv-vel jelölt ISO-előválasztás. Apró figyelmesség, hogy a B, azaz a tetszőleges ideig tartó expozci

Pentax K50
Pentax K50

ós idő külön állást kapott az üzemmódtárcsán, í­gy nem az expozí­ciós időt állí­tó tárcsát kell hosszasan forgatni, ha ezt szeretnénk kiválasztani. Ezeken felül két felhasználó üzemmód áll rendelkezésünkre (U1, U2), hogy szinte a fényképezőgép összes beállí­tását felhasználva egyéni igényeink szerint tárolhassunk el opciókat gyakran ismétlődő feladatokhoz. Jól el vagyunk eresztve motí­vumprogramokkal, összesen 19 darabot választhatunk ki a tárcsa SCN állásában. A teljesen automata (AUTO) módot a videófelvételi állás egészí­ti még ki, ez utóbbiban akár manuális expozí­cióvezérlésű full-hd klipeket is rögzí­thetünk, amely megint csak kivételesnek számí­t a belépőszinű fényképezőgépek között.
A korrekció gomb mellett található zöld gomb a Pentax-hagyományok szerint a manuális mód használatát, valamint a régi objektí­vek használatát könnyí­ti meg, manuális módban egyetlen lenyomásával beállí­thatjuk a fénymérő szerinti helyes expozí­ciót, esetenként sok tekergetéstől kí­mélve meg a fotóst. Automata állás nélküli rekeszgyűrűvel épí­tett régebbi objektí­vek használatakor pedig megnyomásakor a gép munkarekeszes fénymérést hajt végre. Ennyiben azonban nem merül ki a szerepe ugyanis a két vezérlőtárcsa és a zöld gomb működését szinte a végletekig személyre szabhatjuk, akár expozí­ciós üzemmódokra is lebontva. Ez hatalmas segí­tség azoknak, akik szeretik tudatosan, átgondolt módon elkészí­teni képeiket, azaz gyakran használják a korrekciókat, a kreatí­v expozí­ciós üzemmódokat vagy a teljesen manuális módot.Különleges funkciók
A Pentax K-50 az időjárásálló szigetelések mellett több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek más gyártóknál csak jóval drágább modellekben férhetők hozzá. Ilyen az AF-finomhangolás, amellyel a különböző gyártóktól származó vagy különbözőképp működő AF objektí­vekhez hangolhatjuk a fényképezőgépváz AF-rednszerét. így a back-focus vagy front-focus problémákat könnyen, házon belül korrigálhatjuk. Szinte egyedülálló módon a K-50-nél lehetőség van a gyári csomagban kapott Li-ion akku heylett szabványos AA elemek vagy akkuk használatára, ehhez azonban meg kell vásárolni egy nem túl drága elemtartó adaptert, amellyel 4 db AA elemet helyezhetünk el az akku helyére, a markolatba. A Pentaxnál hagyományosan nem az objektí­vekbe, hanem a fényképezőgépbe van épí­tve a képstabilizátor, í­gy akár régebbi, manuálfókuszos objektí­vekkel is használható. Ilyenkor az optimális teljesí­tmény érdekébe ajánlatos beállí­tani a menüben a gyújtótávolságot.

Tapasztalatok
A viszonylag kevés külső kezelőszerv ellenére korántsem kényelmetlen a K-50 használata, a hátoldali gombokról ugyanis elérhető két legfontosabb digitális funkció, az érzékenység és a fehéregyensúly, lenyomásukkor közvetlenül az adott opció jelenik meg a képernyőn. Kiűnő lehetőség, hogy a fehéregyensúly állí­tása közben az objektí­vfoglalat bal oldalán található gomb segí­tségével próbafelvételt készí­thetünk az aktuális értékkel, amely azonnal megjelenik, majd a különböző beállí­tások között lépkedve valós időben mutatja a kép szí­negyensúlyát. Akkor sincs probléma, ha ezt a képet mégis megtartanánk, egy újabb gombnyomással az aktuális fehéregyensúly-érték szerint korrigálva a kártyára kerül. Hasonló utólagos mentési lehetőség azonban nem csak itt található. Ha egy JPEG formátumú kép elkészí­tése utáni pillanatban úgy gondoljuk, hogy milyen jó lett volna, ha azt RAW-ben készí­tettük volna el, nincs probléma. Amí­g nem készí­tünk újabb képet vagy nem kapcsoljuk ki a fényképezőgépet, az eredeti, nyers állományt is megőrzi a memóriájában, amelyet egy gombnyomással a kártyára menthetünk. Ha már a kép elkészí­tése előtt tudjuk, hogy ezt bizony nyers formátumba szeretnénk rögzí­teni, akkor sem szükséges a menüben turkálni a képminőség opciók után, szintén objektí­vfoglalat bal oldalán található gombot használva akár egyetlen fotó erejéig is

áttérhetünk RAW-mentésre, majd folytathatjuk a JPEG-képek készí­tését.
A 16 megapixeles szenzor jó teljesí­tményt nyújt, ugyan felbontása nem kiemelkedő a mai mezőnyben, zajszintjei is közepesek, általános képkaraktere azonban jó. ISO 800-ig nagyon mérsékelt módon növekszik a zaj, jellege inkább monokromatikus, még az árnyékokban sem zavaró. ISO 1600-nál még alig láthatóan, de ISO 3200-nál már az árnyékokban fellép a foltosodás, azonban a teljes kép még koránt sem esik zaj áldozatául. Látványos ugrás ISO 12 800-ra ugorva figyelhető meg, itt már látható a részletvesztés, mint ahogy ISO 25 600-nál is. A legmagasabb, ISO 51 200-as érték azonban már vészmegoldásnak is csak nehezen jöhet szóba. Összességében a Pentax K-50 azoknak ajánlható, akik szeretnek gondolkodó módon fotózni, és szeretnének egy nagyon jó ár/tudás arányú tükörreflexest, amelyhez akár régebbi objektí­veket is lehet csatlakoztatni.

Ami tetszett

-sok testreszabási lehetőség
-jó képminőség
-HDR üzemmód
-beépí­tett képstabilizátor
-manuális módú videózás
-AF finomhangolás

Ami kevésbé tetszett
-nincs információs LCD

A Pentax K-50-et a Fotoplus Kft-től kaptuk kipróbálásra.
A fényképezőgép ára 180 000 Ft (csak váz) illetve 200 000 Ft (18-55mm f/3.5-5.6 AL WR objektí­vvel.

Share.

About Author

Admin