tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Panasonic DMC-G80

Létrehozva: 2017.11.27  10:20   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
A Panasonic remek képességű, középkategóriás kamerát készített, amelynek erőssége a kitűnő kereső, a hatékony képstabilizátor, a DFD-rendszernek köszönhető gyors élességállítás és a 4K videó.
A gondolkodó, kamerájukat tudatosan használó fotóamatőröknek készített kamerák kettős szempontrendszernek kell, hogy megfeleljenek: az alapvetően jó képminőségen túl egyrészt kell beléjük jónéhány felső kategóriás szolgáltatás, mint amilyen az időjárásálló, magnéziumötvözet elemeket is felvonultató váz, a sok kezelőszerv, a jó személyre szabhatóság, másrészt nem szabad túl drágának és túl bonyolultnak lenniük, mert akkor éppen a kiszemelt vásárlókat riasztanák el. Úgy tűnik, hogy a Panasonic remek arányérzékkel adagolta az egyes alkotóelemeket a G80 kamerájába, amely 300 000 forint alatti árával (alapzoomos kit) még innen van az igényes hobbisták által az általában alapfelszerelésre szánt összeghatáron, cserébe azonban számos érdekes és értékes szolgáltatást nyújt.
Alapfunkciók
A G80 a klasszikus fényképezőgép-felépítést követi: jó fogást nyújtó markolattal, elektronikus keresővel, kihajtható és kiforgatható képernyővel és számos testre szabható kezelőszervvel rendelkezik. Rögtön kiemelendő az OLED-kereső, amely 2,36 millió képpontos felbontásával és 0,74-szeres nagyításával kitűnő minőségű és a profi tükörreflexesek esetében megszokottnál is nagyobb méretű képet ad. Nem szégyenkezhet a 3 colos hátoldali LCD sem, sok felvételi helyzetet nagyon megkönnyít a kihajtható és elforgatható konstrukció, ráadásul érintésérzékeny is, így például könnyen és gyorsan választhatók ki rajta a fókuszpontok, és további Fn funkciók helyezhetők el rajta. A vázon egyébként nem kevesebb, mint öt Fn gomb van, amely mind személyre szabható, így aligha van olyan felhasználó, aki ne találná meg a számára kényelmes kezelési beállítást. A kezelés a kategóriában elvárható módon két vezérlőtárcsás, így az expozíciós idő és a rekesznyílás akár egyszerre is állítható. A hátsó tárcsa közepén található egy jelölés nélküli plusz gomb, amely remek funkciót valósít meg. Lenyomására átválthatók a tárcsafunkciók, ekkor a két vezérlőtárcsával a fehéregyensúlyt és az érzékenységet lehet módosítani. Így az expozíciós értékek melletti további két kulcsparaméter is könnyen és gyorsan elérhető, akár anélkül is, hogy a kamerát elemelnénk a szemünktől. Azonban ez a gomb is átprogramozható, így akinek mondjuk jobban állna kézre itt a fénymérési mód, a HDR fotózás, az AF-mód vagy a további 53 darab választható opció bármelyike, könnyen ide teheti. Ráadásul az Fn gombok átprogramozásához nem kell beletúrni a menü mélyébe, elég hosszan megnyomni az adott gombot és egyből választhatunk is funkciót hozzá. Ez nagyon megkönnyíti a fotós dolgát, ha egy feladat során valamilyen nem triviális paramétert kell gyakran állítgatni.
A képalkotásról egy 16 megapixeles Live-MOS szenzor gondoskodik, amely előtt a mai szokásoknak megfelelően nincs AA-filter, így élesebb, részletgazdagabb képeket készít. Bár a szenzorra nem integráltak fázisdetektoros élességállítási modulokat, a G80 élességállítási sebessége és pontossága kiemelkedő a kategóriájában, köszönhetően a Panasonic egyedülálló DFD (Depth From Defocus) technológiájának. A kontrasztérzékelős élességállítás sajátossága, hogy a kamera az élességállítás kezdetén nem tudja, hogy milyen irányba és hogy mennyit kell az objektíven állítani ahhoz, hogy éles legyen a kép. Így számos beavatkozási és mérési ciklus segítségével találja csak meg az élességet, ami időbe kerül. A Panasonic megoldásánál a fényképezőgépben előre el van tárolva a Panasonic objektívek számos képalkotási jellemzője, így a fényképezőgép az élességállítási folyamat kezdetén, már az életlen képből meg tudja állapítani, hogy melyik irányba és hogy nagyjából mennyit kell tekerni az élességen. Végül mindössze néhány hagyományos finomítási ciklusra van szükség a pengeéles kép eléréséhez. A teljes folyamat a DFD technológia segítségével sokkal gyorsabban játszódik le, mint egy a hagyományos kontrasztérzékelős elvű, fokozatosan közelítős beállítás. Az eljárás csak a Panasonic saját objektívjeivel működik, más autofókuszos objektívekkel a rendszer a hagyományos kontrasztérzékelős eljárással állítja be az élességet. Tesztünkben össze is hasonlítottuk a G80 élességállítási sebességét egy saját és egy másik gyártótól származó objektívvel. A különbség annak ellenére jól volt érzékelhető, hogy a G80 a hagyományos kontrasztérzékelős élességállítást is gyorsan végzi.

Videó és 4K
A Panasonictól megszokhattuk, hogy nagy hangsúlyt fektet gépei videós képességeire és nincs ez máshogy tesztalanyunk esetében sem. Alapszolgáltatás a 4K felbontású felvétel, amelynél 100 Mbps sávszélességgel rögzíthető a mozgókép, ami igazán jó képminőséget tesz lehetővé. Nem hiányzik az élességállítást segítő élkiemelés és a kiégésre figyelmeztető zebracsíkozás sem, van állítható érzékenységű mikrofon bemenet, fülhallgató kimenetet azonban nem találunk. Azok, akik a lehető legtöbbet szeretnék kihozni videóikból az utómunka során, választhatják a Cinelike Gamma D profilt, amely lapos gammagörbéjével a lehető legszélesebb dinamikatartomány rögzítésére ad lehetőséget. Természetesen lehetőség van videózás közben az összes expozíciós üzemmód használatára is. A 4K rögzítésre számos fotós üzemmód is épül a G80-nál. A Post Focus nevű például 4K felbontású fókuszsorozatot készít, amelyből utólag választható ki a megfelelő darab. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, mintha utólagos élességállítási lehetőséghez jutnánk a képen. Nem maratd ki a Focus Stackint mód sem, amelynél a kamera egyetlen képpé állítja össze a 4K felbontású képkockákat, így extrémnagy mélységélesség érhető el. Lehetőség van természetesen hagyományos AF-sorozat készítésére is, amelynél az akár 999 elkészített képet ízlés szerint állíthatja össze a fotós egy utómunkaszoftver segítségével.
Azok számára, akik sokszor fotóznak gyors mozgásokat, nagyon hasznos lesz a 4K sorozatfelvételi mód, amelynél a 30 kép/s sebességgel készülő 4K, azaz 8 megapixeles felbontású kockákból választható ki utólag a megfelelő. Hagyományos sorozatfelvételi módban, folyamatos élességállítással egyébként 9 kép/s érhető el a G80-al.

Képminőség, vélemény
Az AA filter elhagyása élességbeli előrelépést jelent az elődmodellhez képest, a közvetlenül a kamerából származó JPEG képek jó minőségűek, a magas érzékenységen működő zajcsökkentés azonban kissé agresszíven teszi a dolgát, így eredményként jelentősen kevesebb képzajt, de kissé elmosódó részleteket kapunk. Szerencsére nyers képek utólagos feldolgozásával tetszőleges irányba hangolhatjuk a fotókat és egyedi igényünk szerint állíthatjuk be a zajcsökkentési és élesítési paramétereket.
Mindent összevetve a G80 remek szolgáltatáskészletet vonultat fel, így mindenképp az egyik legjobb vételnek tűnik az egyébként igen népes középkategóriában. A bő objektívválaszték kedvez azoknak a haladóknak, akik nagyobb rendszer felépítésében gondolkodnak, azonban egy alapzoommal használva akár egy kezdő amatőrnek is jó választás lehet, mert amellett, hogy remekül kezelhető, bőven tartogat továbblépési lehetőséget is.

(Támogatott tartalom)Hozzászólások

Nincs hozzászólás