Nikon D750

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kipróbáltuk a Nikon full frame szenzoros, 24 megapixeles, kihajtható képernyős, beépí­tett Wi-Fi-csatolós haladó amatőr tükörreflexesét.

A Nikon idei legérdekesebb tükörreflexese kétségkí­vül a D750, amely a 24 megapixeles full frame szenzorával, az új funkcióival és a kihajtható képernyőjével a D610 és a D810 között helyezkedik el mind képességek, mind ár tekintetében. Az elsősorban az igényes amatőröknek célzott kamera azt jelzi, hogy a Nikon a full frame szegmensben is szeretne minél szélesebb választási lehetőséget nyújtani. így Mí­g korábban szinte kizárólag a profi felhasználókat célozták meg a 24×36 mm-es képérzékelős modellekkel, a D610 és D750 révén immár két, kifejezetten a magas képminőség iránt elkötelezett haladó hobbisták számára készült modellel is jelen vannak a piacon. Jó hí­r, hogy a D750-ben számos olyan funkció megtalálható, amely a D810-ből került bele, illetve hogy bár felbontása megegyezik a D610-ével, több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amely fölülmúlja a D610 képességeit. Ilyen például a továbbfejlesztett, –3 fényértéktől működőképes 51 mezős AF-szenzor vagy a 6,5 kép/s-os sorozatfelvételi sebesség, illetve a 91 000 pixeles fénymérőszenzor.

A Nikon D750 külső kialakí­tása remek, a burkolat masszí­v, felül és hátul magnéziumötvözet borí­tja a fényképezőgépet. A kezelőszerveknél időjárásálló szigetelések találhatók. A gombok és tárcsák kiosztása a jól bevált szisztémát követi, aki fogott a kézében már az utóbbi évekből származó haladó vagy profi Nikon gépvázat, azonnal el fog igazodni, de az új belépők is hamar megszokják. A személyreszabási lehetőségek hagyományosan széles körűek, a kezelőszervek funkcióit mindenki a maga igényeihez programozhatja. A 0,7-szeres nagyí­tású, 100%- os képlefedésű kereső a legjobb, amit a Nikon a nem profi kategóriában használ, a keresőkép mérete és világossága is kiűnő. A fényképezőgép sebességére, reakcióidejére nem lehet panasz, minden gyorsan és határozottan történik. A felső információs LCD a haladó tükörreflexeseknél megszokottakhoz képest némileg kisebb, í­gy egyes funkciók, például a fehéregyensúly nem is jelennek meg rajta. Az ugyan nem probléma, hogy a WB gomb megnyomására a hátoldali képernyő kapcsol be, az azonban már kényelmetlen lehet, hogy nem lehet egy pillantással ellenőrizni az aktuális értéket úgy, mint például a D7100 vagy a D610 esetében. A fel- és lehajtható hátoldali képernyő azonban nagyon kényelmes, ugyanis akár állványon, akár a fejünk fölé vagy a földközelbe tartva kényelmesen látható az élőkép és az info gomb hatására az összes lényeges beállí­tás.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin november-decemberi számában!

Share.

About Author

Admin