Nikon AF-S 300 mm f/4E PF ED VR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elkészült a Nikon első Fresnel objektí­velemmel szerelt fix gyújtótávolságú teleobjektí­vje. Az új tele 75 milliméterrel rövidebb, és 685 grammal könnyebb, mint korábbi, hagyományos felépí­tésű, hasonló fényerejű elődje.

A lépcsős vagy Fresnel-lencse egy különleges kialakí­tású gyűjtőlencse, amelyet Augustin-Jean Fresnel francia mérnök és fizikus fejlesztett ki. Jellemzője, hogy a koncentrikusan elhelyezkedő lencsemetszetek gyújtótávolságai a lencse fénytani középpontjától azonos távolságra vannak, í­gy a rajta áthaladó fénysugarak nem széttárva, hanem párhuzamosan haladnak. Ennek köszönhetően tömege és vastagsága a vele egyenértékű, azonos gyújtótávolságú és átmérőjű gyűjtőlencsénél lényegesen kisebb.
A hagyományos refrakciós gyűjtőlencsénél a nagyobb hullámhosszú fénysugarak a lencsétől távolabbi pontban, vagyis nem a képsí­kban, hanem mögötte metszik egymást. Ez a jelenség a kromatikus aberráció. A Fresnel-lencsénél ez éppen fordí­tva történik, vagyis a kisebb hullámhosszú fénysugarak metszik egymást távolabbi pontban. Az új Nikkorban a körkörösen lépcsős felüleű Fresnel-lencsét egy hagyományos refrakciós lencsével ragasztották össze. A két lencse í­gy egymás hibáját oltja ki, ezért szinte teljesen megszünteti a szí­ni hiba kialakulását.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin március-áprilsi számában!

Share.

About Author

Admin