tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Nikon AF-S 300 mm f/4E PF ED VR

Létrehozva: 2015.03.07  07:06   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Elkészült a Nikon első Fresnel objektívelemmel szerelt fix gyújtótávolságú teleobjektívje. Az új tele 75 milliméterrel rövidebb, és 685 grammal könnyebb, mint korábbi, hagyományos felépítésű, hasonló fényerejű elődje.
A lépcsős vagy Fresnel-lencse egy különleges kialakítású gyűjtőlencse, amelyet Augustin-Jean Fresnel francia mérnök és fizikus fejlesztett ki. Jellemzője, hogy a koncentrikusan elhelyezkedő lencsemetszetek gyújtótávolságai a lencse fénytani középpontjától azonos távolságra vannak, így a rajta áthaladó fénysugarak nem széttárva, hanem párhuzamosan haladnak. Ennek köszönhetően tömege és vastagsága a vele egyenértékű, azonos gyújtótávolságú és átmérőjű gyűjtőlencsénél lényegesen kisebb.
A hagyományos refrakciós gyűjtőlencsénél a nagyobb hullámhosszú fénysugarak a lencsétől távolabbi pontban, vagyis nem a képsíkban, hanem mögötte metszik egymást. Ez a jelenség a kromatikus aberráció. A Fresnel-lencsénél ez éppen fordítva történik, vagyis a kisebb hullámhosszú fénysugarak metszik egymást távolabbi pontban. Az új Nikkorban a körkörösen lépcsős felületű Fresnel-lencsét egy hagyományos refrakciós lencsével ragasztották össze. A két lencse így egymás hibáját oltja ki, ezért szinte teljesen megszünteti a színi hiba kialakulását.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin március-áprilsi számában!

Cimkék:

dfm nikon fresnel

Hozzászólások

Nincs hozzászólás