tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

legfrissebb cikkeink


Nagylátószög fillérekért!

Létrehozva: 2014.07.08  07:01   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
A használtpiacon rengeteg régebbi objektívet kínálnak, amelyek adapterek segítségével a legtöbb tükör nélküli kamerához csatlakoztathatók. Most a nagylátószögű objektíveket vesszük szemügyre.
Korábbi cikkünkben (DFM 2014. április) megvizsgáltuk, hogy milyen módon lehet a régebbi, tükörreflexes rendszerhez gyártott objektíveket tükör nélküli fényképezőgépekre szerelni. Választ adtunk a fénymérés, az élességállítás és a kompatibilitási kérdéseire is. Előző lapszámunkban (DFM 2014. május-június) 50 mm-es objektíveket ajánlottunk akár már 5000 forinttól. Most olcsó és jó nagylátószögű objektíveket próbáltunk ki.
Az igazán látványos nagylátószögű fotókhoz 20-24 mm-es ekv. gyújtótávolságú objektívre van szükség, sok esetben azonban egy moderált, 35 mm körüli érték a megfelelő, amelyen még nem látványosak a torzítások. A filmes éra óta eltelt években talán a nagylátószögű objektívek fejlesztésében történt a legnagyobb fejlődés, a mai modellek sokkal jobb képminőséget nyújtanak, mint 20-30 éves társaik. Nem is beszélve arról, hogy a legtöbb amatőr által használt APS-C vagy még kisebb szenzormérethez szorzótényezőt kell figyelembe venni, így például a filmes világban erős nagylátószögűnek számító 20 mm-es objektív egy APS-C-szenzoros kamerán már egy teljesen mindennapi 30 mm-es ekv. gyújtótávolságnak megfelelő látószöget fog nyújtani. E nehézségek ellenére azonban megérheti néhány régi és olcsó nagylátószögű objektív beszerzése. Sajnos itt hátrányba kerülnek az APS-C-szenzorméretnél kisebb érzékelőjű kamerák (pl. Mikro 4/3) tulajdonosai, azonban a sorozat következő részében, olcsó és jó teleobjektívek után kutatva ők lesznek előnyben. Így most elsősorban APS-C-szenzormérethez ajánlunk jó opciókat.

...A nagylátószögű fotózás speciális ága a halszemobjektívek használata. A halszemek azonban drágák, és nem használhatók univerzálisan. Ezt a két kijelentést azonban hamar megcáfolhatjuk.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin július-augusztusi számában!


Hozzászólások

Nincs hozzászólás