tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Magyar fejlesztés: Uniqball gömbfejek

Létrehozva: 2014.05.10  11:36   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Különleges, hazai tervezésű és gyártású gömbfejeket próbáltunk ki, amelyek máshol még nem látott módon egyesítik a különböző állványfejtípusok előnyeit.


Ritka alkalom, hogy magyar tervezésű és gyártású fotóeszköz érkezik szerkesztőségünkbe, így különösen nagy várakozással próbáltuk ki az Uniqball-termékeket. A klasszikus 3D-fejeken mind a három irány (előre-hátra döntés, forgatás, oldalra billentés) külön-külön oldható és rögzíthető, így a műtermekben precíz beállítási lehetőséget biztosítanak. A természetfotósok azonban jobban kedvelik a kisebb, könnyebb és egyszerűbb gömbfejeket, amelyeken egyetlen szorítócsavar oldásával a tér tetszőleges irányába mozgathatják a fényképezőgépet. A gyors beállításnak azonban ára van, a fényképezőgép tetszőleges irányba elbillenhet, ami a horizonthoz illeszkedő, vízszintes fotók készítését megnehezíti, gyakorlatilag a gömbfej minden oldásának és szorításának alkalmával újra kell vízszintezni a rendszert. Nagyobb tömegű teleobjektívek használatakor ez kifejezetten körülményes feladat. A nehéz
felszerelést használók kedvelik még a gimballfejeket, amelyeknél könnyen megoldható a vízszintezés, de ezek amellett, hogy nagyok és nehezek, igen drágák is. Ezen a problémán őrlődött már hosszú évek óta három kitűnő magyar természetfotós, Karai Csaba, Kármán Balázs és Novák László, mígnem megoldást találtak rá. Saját, több évtizedes tapasztalataik és a természetfotózás igényei szerint tervezték meg és állították elő a Uniqball gömbfejet.
...
Szerkesztőségünkben az első sorozatpéldányok jártak, a kisebb, 15 kilóig terhelhető UBH35, amelyet 300 mm-es gyújtótávolságig ajánlanak, és a nagyobb, 40 kilóig terhelhető UBH45, amely az ennél nagyobb teleobjektívekhez ideális. Ezekkel a legtöbb feladat lefedhető, egészen a nagy tömegű, nagy fényerejű teleobjektívek használatáig, a fejlesztők azonban további tagokat is terveznek a sorozatba. A fejlesztés során az apróságokra is ügyeltek, a fej minden részlete átgondoltságról és magas minőségű kivitelezésről tanúskodik.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin május-júniusi számában!


Hozzászólások

Nincs hozzászólás