Made in Chinaű

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Egyre többen kérdezik tőlünk, hogy érdemes-e kí­nai fotós kiegészí­tőket, tartozékokat vásárolni. Mennyire kockázatos az interneten rendelni? Mennyi vámot kell fizetni? Másolat vagy hamisí­tvány? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre, és közelebbről is megnézünk néhány kí­nai terméket.

Aki meg szeretné óvni magát az eBay-csalóktól, a Digitális Fotó Magazin 2015. május-júniusi számában találhat részletes leí­rést a témában, ami pedig még soha nem vásárolt az eBay-en, következő cikkünkből megtudhatja, hogy mit kell tennie.

Ma már több hazai kiskereskedő is foglalkozik a kedvező árú kí­nai fotós kiegészí­tők forgalmazásával. Kereskedőként vámot és forgalmi adót fizetnek, törvény szerinti jótállást biztosí­tanak a forgalmazott fotócikkekre, í­gy náluk az internetes áraknál némileg magasabb árakat találunk. Cserébe felmérik a kí­nálatot, gondosan kiválasztott, kipróbált termékeket árulnak, és sok esetben lehetőséget adnak arra is, hogy vásárlás előtt saját szemünkkel is megnézhessük, valamint kipróbálhassuk a kiszemelt dolgot. íltalában segí­tenek a megfelelő termék kiválasztásában is. Aki nem szeret látatlanban vásárolni, idegenkedik az internetes fizetéstől, és egy esetleges meghibásodás esetén nem kí­ván egy tajvani kereskedővel levelezni, annak azt javaslom, keresse fel a hazai forgalmazókat, akiknél még í­gy is kedvező áron juthat a termékekhez. Aki azonban internetes rendelésre adja a fejét, nem árt, ha tisztában van a folyamat gyakorlati és jogi oldalaival.

Hol vásároljunk?
Az internet tele van termékek tí­zezreit kí­náló webshopokkal, azonban első lépésként a legnépszerűbb nemzetközi aukciós és kereskedelmi oldalt, az eBayt ajánlom. Itt ugyanis megbí­zható eladói minősí­tések és biztonságos fizetési rendszer segí­ti a vásárlót, nem is beszélve arról, hogy számtalan kí­nai és tajvani eladó kí­nálja egy helyen termékeit. Ha még nem regisztráltunk, regisztráljunk valamelyik eBay-portálon. Adjuk meg valós adatainkat, főként, hogy a vásárolt termékeket az itt megadott cí­mre fogják küldeni az eladók. Bár az eBay már Magyarországon is jelen van saját magyar nyelvű honlapjával, ezen egyelőre csak a termékek korlátozott részét érhetjük el, viszont a regisztráció után már bármelyik ország eBay-oldalára beléphetünk. A kí­nai, tajvani eladók döntően az eBay.comon hirdetik meg termékeiket, kezdjük a keresést mi is itt. A kulcsszavak beí­rása után a bal oldalon megjelenő termékkategóriákkal szűkí­thetjük a találati listát. A termékek sorba rendezési szempontjainál válasszuk ki a legalacsonyabb ár postázással (Price + Shipping: lowest first) opciót, í­gy a szállí­tási költséggel növelt ár szerinti növekvő sorrendben fogják egymást követni a találatok. Fontos, hogy adatainknál jól be legyen állí­tva a lakóhelyünk, sok esetben ugyanis ettől függ a postázás összege. Nagyon sok távol-keleti eladó ingyenes postázást í­gér, mások néhány dolláros összeget adnak meg, válasszuk a kedvezőbbet. Ha több terméket vásárolunk egy eladótól, nem mindig spórolhatunk a szállí­tási költségen, sokszor mindhez ki kell fizetnünk a postaköltséget, és külön csomagokban is kapjuk meg őket. Másoknál lehetőség van ezeket egyszerre szállí­ttatni (combined shipping), ilyenkor csak egy postázási költség kerül felszámolásra.

Sok terméknél lehet licitálni, de keressük inkább az azonnali vásárlást jelző Buy It Now! feliratot. Nem valószí­nű, hogy a licitálás után egy pár dolláros apróságot jelentősen olcsóbban kapnánk meg, mint a legkedvezőbb azonnali ár. A kiszemelt termékre kattintva részletesen megtekinthetjük a leí­rását is. Keressük azokat az eladókat, akik bőséges, nagyobb felbontású képanyaggal hirdetik áruikat. Az eladók megbí­zhatóságát a visszajelzésekkel lehet lemérni. Nevük mellett kis szám jelzi, hogy hány tranzakciót bonyolí­tottak, alatta látható, hogy ezek hány százalékában értékelték pozití­van tevékenységüket. Ha az eladó több ezer visszajelzéssel rendelkezik, amelynek 98-99 százaléka pozití­v, nyugodtan vásárolhatunk tőle. Néhány eladó neve mellett csak a legjobbaknak kijáró „Top rated seller” jelzéssel is találkozhatunk. Ők folyamatosan magas értékeléseket kapnak vásárlóiktól, nagy forgalmat bonyolí­tanak és tevékenységüket rendszeresen ellenőrzik az aukciós oldal munkatársai is. bennük bátran megbí­zhatunk. Azok az eladók viszont, akik még nem rendelkeznek elegendő visszajelzéssel, sokszor olcsóbban kí­nálják ugyanazokat a termékeket, azért, hogy megfelelő számú pozití­v visszajelzést gyűjtsenek. Ha bátrak vagyunk, í­gy némileg olcsóbban is kijöhetünk. A termék adatainál ellenőrizzük még egyszer, hogy pontosan erre van-e szükségünk, illetve, hogy a szállí­tási adatoknál a Hungary, és az általunk elfogadhatónak tartott szállí­tási dí­j szerepel-e. Lassan kattinthatnánk is a Buy (vásárlás) gombra, de még nem tudunk fizetni.

Biztonságos fizetés
Az eBay azért is jó választás az első távol-keleti vásárlásokhoz, mert jól bejáratott, biztonságos és olcsó fizetési rendszerrel rendelkezik. Az eBay cég érdekeltségi körébe tartozó PayPalt pontosan a kis összegű tranzakciókhoz találták ki. Keressük fel tehát a www.paypal.com oldalt, és regisztráljunk. Ehhez szükségünk lesz egy internetes fizetésre alkalmas bankkártyára. Bár a PayPal igen biztonságos, mégsem ajánlom, hogy a mindennapi használatú kártyánkkal regisztráljunk. Legyen inkább egy külön kártyánk, amin mindig csak annyi pénzt tartunk, amennyit épp az internetes vásárlásainkra szeretnénk felhasználni. Több bank ajánl kifejezetten az interneten használható virtuális kártyákat, máshol kedvezménnyel lehet második kártyát igényelni erre a célra. A regisztráció során meg kell adnunk kártyánk adatait, de a rendszer lényege az, hogy ehhez csak a PayPal cég fér hozzá. Minden vásárlás alkalmával megterheli kártyánkat az adott összeggel, de azt úgy továbbí­tja az eladónak, hogy közben sem a személyes adatainkat, sem a bankkártyánk adatait nem köti az eladó orrára. A regisztráció során a PayPal egy néhány száz forintos próbatranzakcióval ellenőrzi, hogy valóban létezik-e, működik-e a kártyánk, de ez a pénz nem vész el, első vásárlásunknál jóváí­rják. A pénzküldési tranzakciók természetesen nem dí­jtalanok, de alaphelyzetben a PayPal által levont jutalék az eladót terheli, a rendszer a vásárláskor pontosan annyi pénzt emel le kártyánkról, amennyi az eBay-oldalon a termék (és a postaköltség) áraként fel van tüntetve. Egy PayPal-tranzakció költsége egyébként sokkal alacsonyabb, mint egy külföldi bankba irányuló pénzátutalás, nem utolsósorban sokkal gyorsabb is, í­gy nemcsak az eBayen, hanem számos más helyen is találkozunk PayPal-fizetési lehetőséggel. (Többek között lapunk digitális kiadványait is meg lehet vásárolni ilyen módon.) A PayPal segí­tségével egyébként nemcsak küldhetünk, hanem fogadhatunk is pénzt, í­gy például egy balul sikerült vásárlás után az eladó vissza is tudja utalni az összeget nekünk.
Ha elkészült a PayPal-fiókunk, azt össze kell kapcsolnunk az eBay-fiókunkkal, hogy az eBay is nyilván tudja tartani, hogy mely tételeket fizettünk ki, és melyeket nem. Erre az eBay oldalán, a felhasználói beállí­tások között van lehetőség. Ha mindennel elkészültünk, megrendelhetjük az áhí­tott terméket. A legtöbb távol-keleti eladó kizárólag PayPal-rendszeren át fogadja a vásárlás ellenértékét, de azért ellenőrizzük ezt is. A Buy Now (vásárlás) gombra kattintva az eBay készí­t egy összesí­tőt, amelyen minden költség külön tételként szerepel, majd átirányí­t a PayPal-oldalra, ahol egy újabb kattintással elküldhetjük a pénzt az eladónak. A vásárlásról és a fizetésről visszaigazoló e-mailt kapunk.

Posta, vám, áfa
A vásárlás után nincs más dolgunk, mint várakozni. A legtöbb eladó által a kis értékű termékek esetén alkalmazott kedvező árú, vagy sok esetben a számunkra ingyenes postázás azt jelenti, hogy nagyjából két hetet kell várnunk, amí­g csomagunk megérkezik. Az ilyen csomaghoz általában nem tartozik fuvarlevélszám, í­gy nem tudjuk nyomon követni, hogy hol tart. Ha nagyobb értékű terméket rendelünk, sok eladónál rendelkezésre áll az ingyenes vagy olcsó postázás mellett egy némileg drágább opció is, amelyhez viszont interneten is követhető fuvarlevélszám, esetleg értékbiztosí­tás tartozik. Az EU-n kí­vülről érkező termékek csak vámkezelés után vehetők használatba, ez azonban nem jelenti minden esetben azt, hogy vámot és forgalmi adót kell utánuk fizetnünk. A magánszemély által magánszemélynek küldött, nem kereskedelmi jellegű postai küldemények 45 euró összértékig vám- és áfamentesen vámkezelhetők. Ugyan a külföldi vásárlás kereskedelmi jellegnek minősül, de az eladó sokszor nem jelzi ezt a csomag feladásakor, í­gy sok esetben ilyen módon vámkezelik a kisméreű, kis értékű küldeményeket. Vámmentesek továbbá azok az akár kereskedelmi jellegű küldemények is, amelyek összértéke nem haladja meg a 150 eurót, de ezeknél csak 22 euró összeghatárig tart az áfamentesség. így ha 22 eurónál drágább, de 150 eurónál olcsóbb terméket rendelünk, az áfa összegét kell megfizetnünk, 150 euró fölött már a vámot és az áfát is. Fontos, hogy ezeknél az összeghatároknál, illetve a vámkezelési eljárásnál nemcsak a termék árát, hanem annak a postaköltséggel növelt összegét veszik figyelembe.
Ha az általunk vásárolt termék belefér a fenti vám- és áfamentes határba, akkor a csomagot kézbesí­ti a posta, ha nem, akkor értesí­tést kapunk a vámkezelésről. Ilyenkor egy vámáru-nyilatkozat kitöltése, majd az adott vám- és áfaösszeg befizetése után juthatunk hozzá.

Mit tegyünk, ha probléma adódik?
Ha több hét elteltével sem érkezik meg a csomagunk, jelezzük ezt az eladó számára. Valószí­nűleg további türelmes várakozásra kér minket, de ha egy hónap után sem kapunk semmit, akkor jelezzük felé ezt is. Az esetek nagy többségében az eladók rugalmasan állnak a problémához, sokszor újra elküldik a terméket, de leginkább visszautalják a vételárat, ugyanis számukra az eBay minősí­tési rendszerében a pozití­v visszajelzés többet ér, mint a néhány dollár értékű csomag. Az eBayen a termékek részletes leí­rásánál szerepel az is, hogy az eladó milyen garanciát vállal. Ha itt pénz-visszafizetési garanciát tüntetnek fel, szinte biztosak lehetünk benne, hogy probléma esetén az eladó kártalaní­t minket. Ha nem tudunk megegyezni az eladóval, helyezzük kilátásba a negatí­v értékelés adását. Hasonló a helyzet meghibásodott vagy hibásan érkező termék esetében is, a legtöbbször az eladók újat küldenek helyettük, de sokszor előtte vissza kell küldenünk a hibás darabot. Ennek postaköltsége viszont minket terhel. Ha az eladó jelentősen alacsonyabb értéket jelöl meg a csomagon, mint a valós érték, és erre a csomag esetleges felbontásakor a vámkezelés során fény derül, akkor nekünk kell számlával igazolni a valós értéket, illetve ennek hiányában a vámkezelés során megbecsülik a termék értékét, és ez alapján folytatják le a vámkezelési eljárást. Az eladó ilyen esetben sem tehető felelőssé, de a legtöbbször a termék eBay-oldalán meg is jegyzi, hogy minden esetleges pluszköltségért a vásárló felel.
Ha viszont minden rendben ment, azt találjuk a csomagban, amit rendeltünk, ne felejtsük el pozití­v visszajelzéssel jutalmazni eladónkat!

Utángyártott, másolat, hamisí­tvány?
Sok kí­nai termék leginkább az utángyártott kategóriába sorolható. Illeszkedik fotósfelszerelésünkhöz, de nem másol konkrét, jellemző formákat, speciális műszaki megoldást, pláne nem tartalmaz márkavédjegyet. Ilyenek lehetnek a jelzés nélküli objektí­vsapkák, állványfejek, makrosí­nek, szűrők, egyéb tartozékok. Sok esetben valóban saját fejlesztés eredményeképp jönnek létre. Másolatnak nevezhető az a termék, amely valamilyen eredeti terméket szolgai módon lemásol, ahhoz külalakjában, funkciójában, egyedi jellemzőjében nagyon hasonló. Ezeknél a gyártó a teljes fejlesztési költséget megspórolja, í­gy lehetnek ennyire olcsók a másolt termékek. Ezek sérthetik az eredetit gyártó cég szabadalmait. Ilyenek például az eredetihez megszólalásig hasonlí­tó, és hasonló működésű portrémarkolatok, vagy a népszerű hajlí­tgatható lábú állványok kópiái. Hamisí­tványról akkor beszélünk, ha a terméket a távol-keleti gyártó vagy forgalmazó eredetiként tünteti fel. Ezt hamis márkajelzéssel, sőt sokszor az eredetiéhez nagyon hasonló csomagolással éri el.
Ha távol-keleti terméket rendelünk, vegyük figyelembe ezeket. Ne vásároljunk hamisí­tványt, és ne várjuk el egy másolattól, hogy az eredetiével megegyező minősége legyen. Legyünk tisztában azzal is, hogy nem fogunk egy eredeti terméket a bolti árának töredékéért megkapni. Ha teljesen biztosra szeretnénk menni vásároljuk meg inkább a jó nevű, megbí­zható gyártók termékeit, illetve a nagy gyártók eredeti tartozékait.

Biztonsági tippek
Az internetes vásárlásnál a legfontosabb dolog az adataink biztonsága. Elsősorban bankkártyánk adatainak védelmére kell ügyelnünk. A PayPal megbí­zható szolgáltató, de használatakor ügyeljünk néhány dologra. PayPal-jelszavunkat válasszuk hosszúra és biztonságosra, ne legyen azonos semmilyen más jelszavunkkal sem. Ne használjuk a böngészőprogramok jelszómegjegyzési funkcióját sem. Ha az eBay és a PayPal oldalait keressük fel, mindig kézzel í­rjuk be a böngésző cí­msorába a webcí­meket, soha ne kattintsunk ismeretlen e-mailben érkezett linkre. így védekezhetünk a weblapok meghamisí­tásával próbálkozó csalókkal szemben. Ha lehet, ne vásároljunk idegen számí­tógépről vagy internetkávézóból, mert könnyen előfordulhat, hogy jelszavainkra egy billentyűzet-leütéseket figyelő program vadászik. Az eladónak soha ne adjuk meg bankkártyánk adatait. Ha olyan webshopban vásárolunk, ahol bankkártyánk adatainak megadásával kell fizetnünk, mindenképp egy erre a célra fenntartott kártyát használjunk. így ha rossz kezekbe kerülnek kártyánk adatai, nem az összes pénzünkhöz, hanem csak egy kis részéhez férhetnek hozzá. Még a megbí­zható bankkártya-elfogadóhelyekkel is előfordul, hogy egy hackertámadás során ellopják tőlük a kártyás fizetések adatait, (mint ahogy az nemrég hazánkban egy benzinkúthálózat esetében is történt), í­gy önhibánkon kí­vül is bajba kerülhetünk.

Kí­nai termékek gyorstesztje

KS-0 állványfej
8300 Ft
A leí­rás szerint 8 kg-ig terhelhető alumí­nium állványfej kifejezetten igényes kidolgozású. Külön panorámarésszel rendelkezik, í­gy anélkül fordí­tható el, hogy oldanánk a gömböt. A fej egyik karjával az elfordí­tás ellenállását (frikció) lehet a felszerelés tömegéhez igazí­tani, a másikkal a rögzí­tés és oldás történik. Az ellenállás beállí­tása nem olyan precí­z, mint a márkás termékeknél, de teljes mértékben használható. Bár a fej és a cseretalp ránézésre kompatibilisnek űnik a népszerű Arca-Swiss rendszerrel, egy gyári Arca-Swiss talp lötyög a fejben, a hozzá kapott talp viszont tökéletesen illeszkedik, sőt véletlen oldás ellen külön retesz is védi. Bár 8 kg-os felszerelést nem tennék rá, egy középnehéz tükörreflexest és egy könnyebb objektí­vet (pl. alapzoom vagy enyhe tele, illetve normál gyújtótávolságú fix) stabilan tart meg. Mindennapi munkához nem, de egy hobbifotósnak nyugodtan ajánlható.

Váz- és objektí­vsapkák
200-400 Ft

Szinte minden fényképezőgéphez és minden objektí­vhez találunk vázsapkát, illetve első és hátsó sapkát néhány száz forintos áron. Ezek azonban sok esetben megtévesztő márkajelzéssel rendelkeznek, eredeti termék benyomását kelthetik. Az ilyen nem más, mint hamisí­tvány. Sok esetben ugyanaz a termék vásárolható meg felirat nélkül, illetve Canon és Nikon vagy Sony felirattal. Ettől eltekintve a kipróbált darabok mérethelyesek voltak, funkciójuknak tökéletesen megfeleltek.

Infravörös távkioldó
500-2000 Ft

A népszerűbb fényképezőgépekhez kapható infravörös kioldó, ezek általában a legegyszerűbb egygombos készülékek. Kicsivel drágábban többféle márka fényképezőgépeihez is használható, sőt a kompakt fényképezőgépek zoomját is kezelni képes darabok is kaphatóak. Sok esetben más termékekkel, például objektí­vtisztí­tóval, egyéb hasznos kiegészí­tővel összecsomagolva is megvásárolhatók. A kipróbált, nagyjából 500 Ft-os távkioldó tökéletesen működött, mindössze fél másodpercnyi expozí­ciós késedelmet lehetett tapasztalni a használatakor. Ez vélhetően abból adódik, hogy az egy márka több tí­pusához is használható távirányí­tó sorban küldi ki az egyes gépekhez tartozó infravörös jeleket, í­gy a sorban hátrébb lévő gépnél némi késedelem tapasztalható.

Tisztí­tópumpa
500 Ft

Szenzor tisztí­tásához vagy a felszerelés nehezen hozzáférhető részeinek pormentesí­téséhez jön jól az olcsó pumpa. Kivitele nagyon hasonló a márkás termékekéhez, eltekintve attól, hogy a megrendelt darab olyan förtelmes bűzt árasztott magából, hogy csak napokig tartó mosás, áztatás és szabad levegőn való szellőztetés után lehetett használatba venni. A szagot a gumiballon anyaga adta, és nem is űnt el véglegesen, de legalább már nem tölti be az adott helyiséget. Ez a termék a bántó szag miatt csak fenntartásokkal ajánlható.

Objektí­vtisztí­tó
300 Ft

A tisztí­tóeszköz kivitele nem olyan igényes, mint a márkás termékeké, azonban mind a finom ecset, mind az agresszí­vebb szennyeződések eltávolí­tásához használható grafitos tisztí­tó rész jól használható. Az eszköz nem űnik olyan tartósnak, mint márkás társai, de funkciójának jól megfelel. Ugyanez a termék kapható nagyobb tisztí­tókészlet részeként is, például ballonos pumpával és mikroszálas törlőkendővel egybecsomagolva.

 

Share.

About Author

Admin