tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Lomo hatás nagy üzemben

Létrehozva: 2015.04.20  01:53   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
A „Műveletek" (Actions) olyan lehetőség a Photoshopban, amellyel egyes részfeladatokat vagy akár a teljes kép feldolgozását varázslatszerű gyorsasággal lehet megoldani, nemcsak egy, hanem akár több száz képen is egyszerre.
A Photoshopban a Műveletek olyan feladatsorok, amelyeket egy fájlon vagy fájlkötegen futtathat a felhasználó. Létrehozhat például egy olyan műveletet, amely adott méretre szabja a képet, majd a megadott formátumba menti. Nagyon hasznos az ilyesmi, ha például a Facebookra akar valaki több tucat fényképet feltölteni. Akkor is nagyon hasznosak a Műveletek, ha csak egyetlen képpel dolgozunk, de azon valami bonyolult műveletsort kell végrehajtani. Például ilyen a képen látható rézmetszetszerű hatás, amely több mint hetven lépésben készül. Ha egy cikkben akarnánk megírni, akkor az kitöltene egy teljes lapszámot. Kézzel végigcsinálni többórás munka, de van rá egy elmentett műveletsor, így csak egy kattintás. Lehet hátradőlni, a szerkezet forog, az alkotó pihen, és pár másodperc múlva kész a kép.
Az internetről ezrével lehet letölteni különféle Actions-készleteket. Aki elkezd ilyeneket vadászni, annak legtöbbször a bőség zavarával kell megküzdenie, és sok a l'art pour l'art effektus. Az eredmény néha leginkább a régi ORWO filmekre emlékeztet. Én még emlékszem arra, amikor nem volt más, az Ofotértnél csak ORWO volt, és nagy számnak számított, amikor jött pár tekercs Forte dia. A Forte váci gyára ugyanis nem gyártott diafilmet, csak kazettázott, és tudni lehetett, hogy igazából másodosztályú Fuji film van a
kazettákban. Az pedig még mindig nagyságrendekkel jobb volt, mint az NDK ORWO! Ezek az idők elmúltak, ma már az idősebbeknek - akik még filmre fotóztak - is természetes a Velvia vagy az Ektachrome használata, a fiatalabbak pedig már a digitális gépek telt színeinek világában nőttel fel. Ma nem az a furcsa, ha jók a színek a képen, hanem az vált izgalmassá, ha a kép fakó, sárga vagy kék, beégett, lágy és vignettált. Hát legyen! A műveletek rejtelmeibe vezető sorozatunk első részében könnyed ismerkedésként nézzünk egy „lomós" effektust.

A teljes cikket keresse a Digitális Fotó Magazin május-júniusu számában!

A cikkben hivatkozott műveletállomány innen tölthető le: Lomo-Effect.atn

Cimkék:

lomo tippek

Hozzászólások

Nincs hozzászólás