tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Lenergy - Az Év Természetfotósa 2018

Létrehozva: 2018.11.10  08:16   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Válogattunk az év legjobb természetfotóiból, további összeállításunk a Digitális Fotó Magazin november-decemberi számában található, a kiállítás pedig 2018. november 8. és 2019. január 21. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Immár 26. alkalommal írta ki a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Lenergy - Az Év Természetfotósa 2018", a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott. A zsűri összesen mintegy 4000 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 125 mű versengett. A díjakat 2018. november 6-án adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói - Magyarország 2018 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg.

A naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége, 27 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 26. alkalommal „Az Év Természetfotósa" pályázatot, amely névadó támogatója az idén is a Lenergy Magyarország Kft.

Az idei pályázat is nagy csatát hozott, melynek eredménye, hogy ezúttal Potyó Imre nyerte el a legmagasabb természetfotós elismerést Magyarországon, és így először lett „Az Év Természetfotósa". Az idei pályázat fődíját, egy Olympus OM-D E-M1MKII kamerát és a hozzá tartozó profii 4/3oo mm teleobjektívet az Olympus Czech Group S.R.O. Magyarországi Kereskedelmi Képviselete ajánlotta fel.

A zsűri „Az Év Természetfotója" kitüntető címet Nagy Bertold: Délutáni pihenő c. alkotásának adományozta. Az év természetfotójának készítőjét idén a 220Volt webáruház különdíjban részesíti. A nyeremény egy tetszőlegesen összeállított és szabadon változtatható fotós felszerelés egy évig történő használata, összesen 1 millió 220 ezer forint értékben.

Az idei pályázat egyik új támogatója a Nemzeti Közművek Áramszolgáltató Zrt., amely a „Kezünkben a Föld" kategóriát támogatja.

A pályázat utolsó fordulójába jutott 125 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2018. november 8. és 2019. január 21. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatását idén is a Canon vállalta a legújabb 12 színes Canon PRO-4000-es nyomtatóval.

A kiállított képeken QR kódok vannak. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón.

Ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Az év természetfotói - Magyarország 2018 című kötetbe is, amelyet a pályázat díjátadó ünnepségén - és egyben a kiállítás megnyitóján - mutattak be a közönségnek.


Kezünkben a Föld
3. díj
Ifj. Lőrincz Ferenc: Nylon (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Sajnos egyre több a szemét a tengereinkben, óceánjainkban, és emiatt sok állat pusztul el. A képen egy nylonzacskóval játszó palackorrú delfin látható. Ez a találkozás számára most nem volt végzetes, a delfin inkább játékkén fogta fel, ahogy a fejére húzta a zacskót és a nap felé úszott benne... A kép a Shaab Abu Nuhas Zátonyon, Egyiptomban, a Vörös-tengeren készült.


Kezünkben a Föld
Dicséretre méltó
Gutter Krisztián: Munkában (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
A kép egy februári napon készült. A drón a hideg miatt rakoncátlankodott. Éppen akkor volt a levegőben, amikor a hókotró megfordult a bánkúti buszfordulóban - ennek a pillanatnak köszönhető ez a kép.


A madarak viselkedése
Dicséretre méltó
Szabó Zsolt: Zsonglőr (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Minden nyáron több hetet töltök a gyurgyalagok fotózásával és megfigyelésével. Így volt ez a 2017-es szezonban is. Egy júliusi napon az egyik lessátram előtt egy gyurgyalag szép nagy rózsabogarat fogott. Miközben „zsonglőrködött" a bogárral, többször is elejtette, de a gyurgyalagokra jellemző gyorsasággal mind a háromszor - még mielőtt a rózsabogár a fűbe esett volna - újra és újra elkapta. Végül a bogár sorsa bevégeztetett. A madár zsákmányával a költőüregébe repült, és cseperedő fiókájának adta a hatalmas rovart.


Az emlősök viselkedése
2. díj
Csótai László: Hajnali futam (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
A gnúk vándorlása a természet egyik legnagyobb csodája. Miért is rohan több millió állat hónapokon keresztül? A friss fű után indulnak, ami számukra az életet jelenti. A nagy vándorláson jelen vannak a ragadozók is, a könnyű préda reményében. A kép a ragadozók által megriasztott csordát ábrázolja, amely a puszta porát felkavarva, a gyorsvonat sebességével menekül az oroszlánok elől.


Az emlősök viselkedése
Dicséretre méltó
Kovács Tamás: Tánc az ördöggel (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Még egy utolsó pillanat azelőtt, hogy a összecsapásának kísérteties hangja megtöri az alpesi hajnal békés csendjét.


Az állatok viselkedése
Dicséretre méltó
Kis Szilveszter: Szemen ragadt szerelem (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
A fotó rablólegyekről készült párzási időszakban, amikor a hím rákapaszkodik a nőstényre, majd együtt mozognak. A fatönk oldalán helyezkednek el; a téma és a környezet színösszhangja megadja a pillanat hangulatát, egységes színvilágot hozva létre. Fordított objektívvel készítettem a fotót. A belső vaku használatához házilag gyártottam egy vakudiffúzort, a rekesz manuális irányításához pedig egy fésű fogát használtam fel. Kézből fotóztam, a kép focus-stacking technikával készült, két expozícióból.


Állatok szemtől szemben
1. díj
Mérhay László: Kíváncsi (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Nagyon barátságos volt ez a holló - persze azért, mert ennivalót remélt. Végül azért a fényképezőgép is érdekelte, annyira, hogy a teleobjektívet nagylátószögre kellett cserélni.


Állatok szemtől szemben
Dicséretre méltó
Fülöp Bálint: A tél kergeti a tavaszt (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Lakóhelyünkhöz közel él egy különleges, fehér őzbak. A tél utolsó, februári próbálkozásait kihasználva, megpróbáltam még egyszer havas fotót készíteni róla. Reggeli cserkelés alkalmával hirtelen a közeli fasorból kiugrott egy már letisztított bak, nyomában a fehérrel, teljes sebességgel felém tartottak. A fotó ebben a pár másodpercben készült, és szemlélteti az ellentéteket a barna és a fehér, a még barkában lévő és a már letisztított bak között.


Állatok szemtől szemben
Dicséretre méltó
Lóki Csaba: Sárkány (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Öreg rétisas portréja a Hortobágyról. A felvétel idén februárban készült egy esős-havas, szürke napon. A sasok már sötétben elkezdtek gyülekezni a les körül, később pedig még soha nem tapasztalt egyedszámban leptek meg minket. Az egyszerre a fényképezőgépeink előtt civakodó 26 rétisas mellett pár percre egy fiatal parlagi sas is a vendégünk volt. Érdekesség, hogy finn és lengyel gyűrűs madarakat is sikerült megfigyelnünk.


Állatok szemtől szemben
Dicséretre méltó
Tökölyi Csaba: Lunda (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Az atlandi lundák (Fratercula arctica) zajos, sűrű kolóniákban élnek, de a legnagyobb partiarcnak is szüksége van olykor a saját pillanataira, hogy megpihenjen, feltöltődjön. A lunda is, mint megannyi vízimadár, ilyenkor teljesen hátra fordítja fejét, és csőrét szárnytollai közé zárva bújik el a külvilág zajától egy rövid időre.


Kompozíció, forma és kísérletezés
2. díj
Különdíj: A Multiexpo Kft. különdíja
Fáth Ádám: Az ősz festőpalettája (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Sok évvel korábban született meg a fejemben egy hasonló kép, és végre, 2016 őszén „belebotlottam" ebbe az erdőrészletbe. Az Őrségben tartottunk pár napos kirándulást, és ekkor láttam meg az erdő szélén az utolsó színes leveleiket még magukon tartó fákat. Azon nyomban a multiexpozíció technikájához änyúltam", és szerencsére így sikerült elkészíteni a várva várt fotót. A képen utólagos manipuláció nem történt.


Tájak
3. díj
Különdíj: A Pigmenta Képalkotó Központ különdíja
Szabó Ilona: Vajolet és Androméda (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Vajolet-tornyok a Dolomitokban, ahol évekkel ezelőtt volt szerencsém az egyik peremutat kimászni, fel a torony tetejére. Akkor elhatároztam, hogy visszatérek, és a hely szelleméhez méltó képet fogok készíteni. Amikor megérkeztem, köd borította a tájat. Ennek ellenére felvertem a sátramat, és kitartóan vártam. Az éjszaka közepén a köd foszlányaival sikerült megörökíteni a természet egyik leglebilincselőbb alkotását, s a képben időközben megjelent az Androméda galaxis is.


Élet a vízfelszín alatt
1. díj
Földi László: Körforgás (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
A korallzátonyon nyugodtan pózoló teknősről szerettem volna képet készíteni, ám váratlanul megérkezett a hatalmas jackfish-raj. Hirtelen egy hatalmas körforgás közepén találtam magam, együtt a teknőssel. Komoly nehézséget okozott a rendkívül erős áramlat - ami jellemző erre a merülőpontra -, illetve a nem túl jó víz alatti látótávolság. Mindkét tényezőre figyelnem kellett, ami megnehezítette a kép elkészítését.


Napnyugtától napkeltéig
1. díj
Daróczi Csaba: Fázisok (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
2012-ben sikerült először tölgy pávaszemet fotóznom a Dunántúlon. Tavaly nyáron ismét lehetőségem nyílt rá. Ezek a lepkék csak este 10 óra után kezdenek repülni, és hamar megtalálják a tisztás közepére felállított fényforrást. A fény körül röpködő állatokról nem egyszerű éles képet készíteni, így hatalmas szerencsének érzem, hogy a repülési fázisait ilyen szépen sikerült megörökíteni.


A fenntartható energiatermelés és a természet kapcsolata
2. díj
Horváth Zsolt: Túltöltés (Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Munka után villámvadászatra indultam. Az állványt otthon felejtettem, így az autó tetejéről, szemerkélő esőben sikerült ezt a képet készítenem. Nagy szerencsém volt, hogy a villám éppen az út közepére csapott be.Hozzászólások

Nincs hozzászólás