tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


India közhelyek nélkül

Létrehozva: 2014.12.31  04:06   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Hogyan járjunk be egy országot fényképezőgéppel? Mit szeretnénk látni és mit szeretnénk megmutatni? Milyen legyen a kép, amit mi készítünk? Szépítsük meg a valóságot, vagy legyünk valósághűek? Legyen a kép hangulatos? Esetleg józan?
Az útikalauzok általában történelmi városokat, hatalmas palotákat, érdekes múzeumokat és első osztályú éttermeket ajánlanak. Ám különösen a harmadik világbeli országoknál, mint amilyen India is, az ilyen helyek a legtöbb ottani ember valós életétől fényévnyi távolságra vannak. A következő oldalakon Torsten Andreas Hoffmann India példáján mutatja be, hogyan készíthetünk autentikus portrét egy országról, olyat, ami karakteres, de egyben a kulisszák mögé enged betekintést.


Ha az úti fotózást komolyan akarjuk venni, akkor nem lesz elég, ha egy ország szép arcát mutatjuk meg, jóllehet a legtöbb úti kalauz egyre inkább csak ezekre a helyekre szorítkozik. Természetesen nagyon vonzó megmutatni az USA csodás kanyonjait a nyugati parton, vagy Kína csodás hegyvidékeit a Jangce folyó mellett. Ez is kihívás, de ez túlságosan egyoldalú képet fest az adott országról. Minden országnak rengeteg arca van, és hihetetlenül sok bennük az ellentét is. Sokkal nagyobb kihívás, ha az adott országról olyan portrékat készítünk, amelyeken keresztül ezeket mutatjuk meg autentikusan, nem pedig csupán az úti kalauzok által javasolt híres látnivalókat kattogtatjuk végig. Csodás kihívás, ami szükségszerűen oda vezet, hogy le kell térnünk az adott ország kitaposott turistaútvonalairól, és saját utunkat kell járnunk. India példáján keresztül szeretném bemutatni, milyen fontos, hogy miközben felfedezzük a vidéket a fényképezőgéppel, megszabaduljunk a népszerű értékítéletektől, és összességében is: óvatosan bánjunk az ítélkezéssel. Éppen India az az ország, amelyet sok sztereotípia leng körül: a nők elnyomása, a kasztrendszer, a szegénység, a korrupció, rég hátrahagyott hagyományok, stb. A közhelyek lényege, hogy mindig van bennük egy cseppnyi igazság, mégis sablonszerűen általánosítanak és egyszerűsítenek. A valóság mindig sokkal összetettebb, mint a közhely. Nekünk pedig érdemes megragadni a fényképezőgéppel ezt a sokrétű valóságot, ami nagyszerű kaland lehet - olyan, ami segít átjárhatóvá tenni a skatulyákat és felülkerekedni az előítéleteken. De hogyan is közelítsünk a fényképezőgéppel egy ekkora harmadik világbeli országhoz, mint India?

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin január-februári számában!

 Hozzászólások

Nincs hozzászólás