India közhelyek nélkül

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hogyan járjunk be egy országot fényképezőgéppel? Mit szeretnénk látni és mit szeretnénk megmutatni? Milyen legyen a kép, amit mi készí­tünk? Szépí­tsük meg a valóságot, vagy legyünk valósághűek? Legyen a kép hangulatos? Esetleg józan?

Az útikalauzok általában történelmi városokat, hatalmas palotákat, érdekes múzeumokat és első osztályú éttermeket ajánlanak. ím különösen a harmadik világbeli országoknál, mint amilyen India is, az ilyen helyek a legtöbb ottani ember valós életétől fényévnyi távolságra vannak. A következő oldalakon Torsten Andreas Hoffmann India példáján mutatja be, hogyan készí­thetünk autentikus portrét egy országról, olyat, ami karakteres, de egyben a kulisszák mögé enged betekintést.

Ha az úti fotózást komolyan akarjuk venni, akkor nem lesz elég, ha egy ország szép arcát mutatjuk meg, jóllehet a legtöbb úti kalauz egyre inkább csak ezekre a helyekre szorí­tkozik. Természetesen nagyon vonzó megmutatni az USA csodás kanyonjait a nyugati parton, vagy Kí­na csodás hegyvidékeit a Jangce folyó mellett. Ez is kihí­vás, de ez túlságosan egyoldalú képet fest az adott országról. Minden országnak rengeteg arca van, és hihetetlenül sok bennük az ellentét is. Sokkal nagyobb kihí­vás, ha az adott országról olyan portrékat készí­tünk, amelyeken keresztül ezeket mutatjuk meg autentikusan, nem pedig csupán az úti kalauzok által javasolt hí­res látnivalókat kattogtatjuk végig. Csodás kihí­vás, ami szükségszerűen oda vezet, hogy le kell térnünk az adott ország kitaposott turistaútvonalairól, és saját utunkat kell járnunk. India példáján keresztül szeretném bemutatni, milyen fontos, hogy miközben felfedezzük a vidéket a fényképezőgéppel, megszabaduljunk a népszerű értékí­téletektől, és összességében is: óvatosan bánjunk az í­télkezéssel. éppen India az az ország, amelyet sok sztereotí­pia leng körül: a nők elnyomása, a kasztrendszer, a szegénység, a korrupció, rég hátrahagyott hagyományok, stb. A közhelyek lényege, hogy mindig van bennük egy cseppnyi igazság, mégis sablonszerűen általánosí­tanak és egyszerűsí­tenek. A valóság mindig sokkal összetettebb, mint a közhely. Nekünk pedig érdemes megragadni a fényképezőgéppel ezt a sokréű valóságot, ami nagyszerű kaland lehet – olyan, ami segí­t átjárhatóvá tenni a skatulyákat és felülkerekedni az előí­téleteken. De hogyan is közelí­tsünk a fényképezőgéppel egy ekkora harmadik világbeli országhoz, mint India?

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin január-februári számában!

 

Share.

About Author

Admin

Comments are closed.