tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Előhívás - Wormser Antal fotóriporter kor-lenyomatai 1957-1981

Létrehozva: 2014.02.06  10:37   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Több évtizedes munkásságával, számtalan kitűnő és kordokumentáló képével Wormser Antal a magyar fotóriporter szakma egyik jeles képviselője.
A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött, közel 40.000 felvételből álló életműből tár a nagyközönség elé egy válogatást. A képek kisebbik része abból az időszakból származik, amikor Wormser a Népszabadságnál dolgozott (1957-1965), többségük pedig az 1966-1992 közötti évekből, amikor a fotóriporter az Esti Hírlapnál először fotóriporterként, majd 1983-tól rovatvezetőként tevékenykedett.

Wormser munkái az élet minden területére kiterjedtek: protokoll-felvételek, utcai zsánerképek; a termelés, a kultúra, a divat, az oktatás képei sorakoznak az életműben. A felvételek a szocialista Magyarország széles keresztmetszetét mutatják be. A kor elvárásainak megfelelően a fotós készített az épülő szocializmust bemutató termelési riportot gyárakból, termelőszövetkezetekből. Wormser Antal felvételei azonban az ideológiai direktívákat csak igen tágan értelmezve alkalmazták: képein egy adott kor boldog vagy boldogtalan embere jelenik meg, látjuk a mosoly, a fáradtság, a szomorúság jeleit, de a környezet szép-csúnya, de szerethető, élhető részleteit is.

(Wormser Antal életéről és munkásságáról, valamint a kiállításról további részletek Bognár Katalin és Kiscsatári Marianna tanulmányában olvashatók.)

Megtekinthető 2014. március 7-ig, naponta 10-től 18 óráig. Vasárnapokon zárva.
Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros (ICA-D)
H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás