Budapest más szemszögből

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Canon már az év első felében tucatnyi új terméket dobott piacra, ezért a gyártó különleges eseményt szervezett az újságí­róknak, hogy a gyakorlatban is kipróbálhassuk az új digitális tükörreflexes és kompakt fényképezőgépek, valamint objektí­vek képességeit.

Az Országház mellett a főváros legmagasabb épületének számí­tó Szent István-bazilika csúcsáról, a Körszálló legfelső szintjéről, és a József-hegyi kilátóból fotózhattunk a Canon legújabb termékeivel. Az esemény fénypontja, a Szent István-bazilika ugyanolyan magas, mint a nem messze lévő, egyébként egy évvel korábban, 1904-ben felépült Országház. Mindkét épület csúcsa 96 méter magas. A bazilika tetején lévő kilátót hétköznapi turisták nem látogathatják, mivel oda csak a kupola belsejében lévő meredek fémlépcsőn, majd az abból induló szűk csigalépcsőn lehet kijutni, egy négykézlábas szűk ajtón keresztül. A több mint kilencven méteres magasságból tökéletes panoráma nyí­lik a belváros és a Budai Várnegyed felé.

Hasonlóan optimális fotós helyszí­nnek bizonyult az 1967-ben felépí­tett, 64 méter magas Körszálló is. A hivatalosan Budapest Hotel nevet viselő szálloda felső két szintjén lehetett körbefotózni az öreg Buda teljes környékét, Pasaréttől a Városmajorig, a Budai Várnegyedtől a Gellért-hegyig. Mivel kora délelőtt volt, a pára, szmog és az ellenfény í­gy együtt, megnehezí­tette a dolgunkat, de legalább élesben, és nehéz körülmények között vizsgázhattak az eszközök. Kováts Botond elmondta, hogy a Canon éppen ezért választotta a különleges helyszí­neket.

A József-hegyi kilátót ugyan körbenőtte a növényzet, de szerencsére találtunk közvetlenül alatta egy nagy füves teraszt, ahonnan a Margitszigetet és az Országházat örökí­thettük meg szokatlan szemszögből.
A fotós újságí­rók a helyszí­nen többek közt a Canon EOS 7D Mark II DSLR modellel is fotózhattak akár az új EF 100-400 f/4.5-5.6L IS II USM teleobjektí­vet, akár az ultranagy látószögű EF 11-24 mm F4L USM objektí­vet használva. A tükörreflexes modelleken kí­vül kipróbálhattuk még a PowerShot SX710HS-t, valamint az EOS M3-as tükör nélküli rendszerkompaktot is. Sajnos a legérdekesebb újdonságok, az EOS 5Ds és EOS 5Ds R csak júniusban, illetve június végén jutnak el hazánkba.

Share.

About Author

Admin