tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


10 profi tipp lakásfotózáshoz

Létrehozva: 2015.02.27  10:42   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Tippeket adunk ahhoz, hogy miként lehet látványos képeket készíteni belső terekről. Nemcsak akkor jön jól a segítség, ha egy szép enteriőrt szeretnénk lefotózni, hanem akkor is, ha lakáshirdetésünkhöz profi képanyagot szeretnénk mellékelni.
Egy szép épületbelső, legyen az egy műemléké, egy múzeumé vagy egy lakásé, sokakat sarkall képkészítésre. A belső terek megörökítése azonban az építészeti fotózáson belül is külön műfaj. A viszonylag szűk helyek, az összetett világítás és a megfelelő perspektíva megválasztása még az egyébként gyakorlott fotósok számára is kihívást jelenthet. Aki el szeretné adni a házát vagy a lakását, mindenképp rákényszerül, hogy lefotózza azt, az eredményen azonban nagyon sok múlik. Egy jól fotózott ingatlan iránt sokkal nagyobb az érdeklődés, mint egy kevés és rossz képpel feltöltött hirdetés iránt. Cikkünkben most kifejezetten a lakóterek fotózásával foglalkozunk, az ingatlanhirdetés-fotózáshoz keretes írásunkban adunk további speciális tanácsokat.Manuális mód a helyes expozícióért
A borús idő és az északnyugati ablak ellenére is látványos fény tölti be a szobát. Manuális expozícióvezérlés, 1/10 s, f/6,3, TTL-villantás a plafonra. 12 mm-es gyújtótávolság (18 mm ekv.)
Manuális expozíciós mód használatával pontosan belőhetők az állandó fények, a vakuautomatika pedig széles határok között képes alkalmazkodni ehhez. Ha az ablakon besugárzó fényt szeretnénk, állítsunk be közepes rekesznyílást a jó képminőség érdekében, és válasszunk hozzá olyan expozíciós időt, amelynél az ablak felülete látványosan világos (akár egészen kiégett) lesz. Ezután kapcsoljuk be a vakut, állítsuk TTL-üzemmódba, és készítsünk próbafelvételt. Az esetek többségében a szoba belsejében megfelelő lesz a világítás, miközben az ablak is fényes marad. Ha szükséges, akkor a vakus expozíciókorrekció segítségével állíthatunk a vakufényen, az expozíciós idő segítségével pedig az ablakon beáramló fényen. Ha az ablakon nappali fény jön be, és ehhez állítottuk az expozíciót, illetve az automatika a vakuvillantás erősségét, akkor a helyiség felkapcsolt lámpáinak fénye a teljes expozícióba nem fog lényegesen beleszólni, csak helyileg lesz látható. Ez azonban sokat ad hozzá a fotó hangulatához, nem is beszélve arról, hogy mennyivel jobban néz ki egy világító lámpatest, mint egy sötét.
Ha fontos, hogy az ablakon kilássunk (például vonzó vagy érdekes a kilátás), akkor első lépésként állítsuk a manuális expozíciót úgy, hogy csak a külső tér legyen jól exponálva, ezután adjuk hozzá a vakufényt. Ennek ellenére nem árt egy kicsit túlexponálni a külső teret, ugyanis a természetben is világosabb van odakint, mint idebent.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin március-áprilsi számában!


Hozzászólások

Nincs hozzászólás